Bevrijdingspop Haarlem geeft de oorlog een gezicht

Foto: Charles Duijff

Ondermeer de Grote houtstraat werd vandaag voorzien van spandoeken (Banieren), waarop afbeeldingen en namen voorkomen van personen die in de tweede wereldoorlog in Haarlem en omgeving van betekenis zijn geweest in ondermeer het verzet. Op deze manier geeft Bevrijdingspop Haarlem een gezicht van van de oorlog.

“In de Haarlemse binnenstad, vanaf het station door de Kruisstraat naar de Grote Houtstraat, hangen 76 banieren, voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers. Verzetshelden, overlevenden en gevallenen, bekend en ook veel onbekend. We zijn er heel trots op dat de verhouding tussen de verhalen van mannen en vrouwen deze editie 50/50 is. De Corridor geeft de oorlog een gezicht. De foto’s en verhalen van de vrouwen uit het verzet worden overigens vanaf eind 2021 permanent in het Nood-Hollands Archief tentoongesteld.”

Overlast door de wind

Op sommige plaatsen moesten deze brede banieren echter weer worden verwijderd, omdat daar door de wind te veel lawaai en daardoor overlast ontstond. Dat lawaai wordt in voorkomende gevallen veroorzaakt door het wapperen van de vrij brede banieren, die zoals u op onderstaande foto kunt zien aan de onderzijde loshangen.

Het initiatief van deze bijzondere weergave is ontegenzeggelijk waardevol.  Zie voor meer informatie

Bevrijdingspop Haarlem geeft de oorlog een gezicht

 

Reacties

Cookieinstellingen