Haarlem105 komt regionale herdenkingsuitzending en alternatief voor Bevrijdingspop

Foto: Wim Meijer Fotografie

Lokale omroep Haarlem105 verzorgd uitgebreid programma op radio, televisie en de social media rond Dodenherdenking op 4 mei en met op Bevrijdingsdag 15 uur Bevrijdingspop ‘Home Edition’ op 5 mei met optredens van de afgelopen 13 jaar.

4 mei

Ieder jaar herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers. Ook in de regio Haarlem staan wordt stilgestaan bij Dodenherdenking. Net zoals vorig jaar gebeurt dit vanwege de coronamaatregelen grotendeels thuis. Daarom heeft Haarlem105 dit jaar een speciale herdenkingsuitzending, live op radio en televisie.

Om 19:00 uur ontvangt presentator Ruth Oei gasten in onze studio. Historicus Wim de Wacht en een indrukwekkende gast die zelf de oorlog heeft meegemaakt komt samen met zijn dochter langs om te vertellen over de oorlog en de impact die nog altijd merkbaar is 76 jaar later.

Vervolgens zal er geschakeld worden naar de herdenkingen op de Eerebegraafplaats in Overveen, de Dreef in Haarlem en de herdenking in Heemstede aan de Vrijheidsdreef. Zo wil Haarlem105 in samenwerking met de drie gemeenten toch iedereen de gelegenheid geven de herdenkingen thuis of onderweg bij te wonen via radio, televisie en online.Alle herdenkingen kunnen ook afzonderlijk van elkaar online gevolgd worden via Haarlem105.nl en de socials van de gemeenten.

Documentaire over de bevrijding van Haarlem
Direct na de live-uitzending is de documentaire ‘De Bevrijding van Haarlem’ te zien op Haarlem105. Hierin worden onder meer oude beelden getoond van de bevrijding. Om 22:00 uur kijkt Haarlem105 terug op 13 jaar Bevrijdingspop met concerten, reportages en gesprekken met bevrijdingspopvrijwilligers.

Bevrijdingspop ‘Home Edition’ op Haarlem105 radio en TV

Dit jaar vieren we 76 jaar vrijheid en 41 jaar Bevrijdingspop. Het zou een groot feest moeten worden, maar door het coronavirus is ook dit jaar geen Bevrijdingspop. Gelukkig heeft Bevrijdingspop dit jaar online een prachtige line up weten te creëren met drie livestreams. Een met nieuwe optredens, één met diverse mooie reportages en interviews, en het derde virtuele podium is Haarlem105 die naast online ook op Radio en Televisie live te volgen is.

15 uur concerten van de afgelopen 13 jaar
Als streekomroep zendt Haarlem105 al jaren de optredens van Bevrijdingspop live uit. Zodoende heeft de zender prachtig archief opgebouwd met memorabele optredens. Haarlem105-medewerker Bas van der Schuit is de initiator van deze aangepaste variant; een 15 uur durende compilatie van het vrijheidsfestival in de Haarlemse Haarlemmerhout.

“We kunnen 13 jaar terug in de tijd”, zegt Van der Schuit. “En dat is best een klus geweest. Elk management moest benaderd worden voor goedkeuring om de optredens opnieuw te mogen uitzenden.” Gelukkig was dat niet voor niets, want artiesten reageren positief. “Wat goed dat jullie dit doen” en “wat een leuk initiatief waar we graag aan meewerken.”

Miss Montreal, Nielson, VanVelzen, Alain Clark, De Jeugd van Tegenwoordig en Di-rect. Het zijn slechts enkele namen waarvan we de gedenkwaardige optredens opnieuw van laten horen.Meer dan alleen optredens
“Maar dat is niet alles, we willen echt iets toevoegen aan Bevrijdingspop”, zegt Van der Schuit. In samenwerking met Bevrijdingspop is besloten om de programmering aan te vullen met interessante gasten. Zo zijn we live bij het ontsteken van het vrijheidsvuur, testen we de grasmat in de Haarlemmerhout, en spreken we o.a. Paul Carrack en The Base Balls om terug te kijken op hun memorabel optredens. Ook ambassadeur van de vrijheid, Davina Michelle, spreken we. Verder laten we oorlogsveteranen aan het woord en nemen we een kijkje achter de schermen van Bevrijdingspop.

Uitzending op radio, tv en online
Haarlem105 brengt Bevrijdingspop dit jaar naar je toe op woensdag 5 mei vanaf 9.00 uur ‘s ochtends tot middernacht op Haarlem105 radio, tv en online. In de regio Haarlem, Heemstede en Bloemendaal te beluisteren op 89.9FM of via Haarlem105.nl/live.

Discussieer mee op Bevrijdingspop.nl en via socials
Zelf kan je meediscussiëren met ons en anderen over vrijheid via de ‘berichtenbox’ op Bevrijdingspop.nl. Ook via sociale media kan jij jouw boodschap delen met @bevrijdingspop en @Haarlem105. In de uitzending nemen we dit mee zodat we samen, maar op afstand, alsnog de bevrijding kunnen vieren.

Reacties