Keukenhof gesloten zonder echt open te zijn geweest

Foto: Charles Duijff

Waar andere jaren gedurende de openingsperiode van de beroemdste bloementuin ter wereld zo’n anderhalf miljoen mensen de toegangspoorten passeren heeft Keukenhof het dit jaar moeten doen met een schamele 27.000 bezoekers.

Slechts zes dagen mocht het park open in het kader van de fieldlab-event. Wel genoten bijna 20 miljoen mensen virtueel van de die bloeiende etalage van bloemen- en bloembollensector die zorgen voor maar liefst zeven miljoen bloeiende bollen.

Voor Keukenhof blijft het een bittere pil. Volgens de organisatie zou het zeker mogelijk zijn geweest om in het 32 hectare grote park een beperkt aantal bezoekers te ontvangen voor een veilig en gecontroleerd dagje uit. Afstand houden isin het park immers geen probleem en het is bekend dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De uitgebreide lobby in de pers en richting politiek mocht helaas niet baten. De overheid hield vast aan het generieke beleid dat alle attracties gesloten moesten blijven.Keukenhof virtueel open
Wel konden mensen thuis genieten van de kleurrijke beelden van het bloemenpark. Keukenhof maakte video’s voor social media, met iedere week nieuwe beelden van de bloei in het park. Zo was Keukenhof op een andere manier toch de wereldwijde etalage voor de sierteelt.

Keukenhof op TV
Ook op televisie was veel aandacht voor Keukenhof en voor bloemen. Met Omroep MAX werd een mooie tweedelige documentaire gemaakt die telkens door bijna een miljoen mensen is bekeken. Ook was Keukenhof vier dagen lang het fleurige decor voor de live uitzendingen van Tijd voor MAX en voor een uitzending van Koffietijd. AvroTros maakte opnames in het park ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Koning Maxima en er zijn opnames gemaakt voor Reizen Waes en Klaas kan Alles. Aandacht was er ook van de buitenland pers, die de typisch Hollandse bloemenbeelden over de hele wereld uitzond.Keukenhof in 2022
Het was voor Keukenhof het tweede seizoen achter elkaar met nagenoeg geen inkomsten”, geeft directeur Bart Siemerink aan. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe ticketsystemen om bezoekersaantallen te spreiden over het seizoen en gedurende de dag. Op die manier kunnen alle bezoekers een mooie dag beleving tussen de bloemen. We werken nu toe naar het volgende seizoen en kijken ernaar uit om ons park in 2022 weer echt aan de bezoekers te laten zien. Gelukkig hebben we de kosten goed in de hand kunnen houden dit jaar en zijn we in staat om deze moeilijke periode te overleven.”

Keukenhof is in 2022 geopend van 24 maart tot en met 15 mei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen