Binnenkijken bij duurzame huizen in Haarlem

Foto: Aangeleverd

Op 30 oktober en 6 november doet Haarlem mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Verschillende Haarlemmers laten dan zien hoe zij hun huis energiezuiniger hebben gemaakt. Zij vertellen over hun ervaringen en geven tips.

De snel oplopende gasprijzen zijn voor veel huishoudens reden om zich te oriënteren op energiebesparende maatregelen of aardgasvrij wonen. Het bezoeken van de Duurzame Huizen Route kan een goede stap zijn om kennis op te doen. In heel Nederland stellen mensen hun woning open en vertellen over hun aanpak, ervaringen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Ook in Haarlem doen verschillende woningen mee en geven huiseigenaren uitleg over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen.

Stap voor stap

Een van de huizen die u kunt bezoeken, is dat van Andries Tieleman. Hij woont samen met zijn vrouw Utako in het Garenkokerskwartier in een oud huis uit 1892. Dat is stap voor stap duurzaam verbouwd.  Andries: “De eerste stap was isoleren. Wij hebben de vloer en het dak geïsoleerd. Ook glas-in-loodramen kun je isoleren met voorzetramen. En je kunt veel kleine maatregelen nemen. Zo heb ik in mijn huis ledverlichting, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie achter de verwarmingen.”

Het huis van Andries heeft ook een hybride warmtepomp. “Zo’n pomp haalt warmte uit de buitenlucht. Het is een perfecte oplossing voor oude, niet zo goed geïsoleerde woningen. Sinds ik die pomp heb, is mijn gasverbruik met tachtig procent gedaald.

Bezoek een duurzaam huis

Op www.duurzamehuizenroute.nl/haarlem kunt u zien welke woningen in Haarlem meedoen. In Haarlem zijn meer dan 25 woningen aangesloten bij de Huizenroute. Bij ieder huis staat aangegeven welke maatregelen de bewoners hebben genomen. Niet alle woningen zijn open maar u kunt altijd via de website een vraag aan de huiseigenaar stellen. Per woning zijn er een maximaal aantal plekken beschikbaar, verdeeld over zaterdag 30 oktober en 6 november. U kunt natuurlijk ook huizen buiten Haarlem bezoeken. Inschrijven kan bij de woning op de website. Meedoen is gratis.

Website duurzame huizenroute

Cookieinstellingen