Leerlingen Spaarne College doen mee aan culinaire vakwedstrijd

Foto: Aangeleverd

Sauteren, pocheren, blancheren en trancheren… Abracadabra voor bijna iedereen, maar een eitje voor scholenteams met koks en gastheren en -vrouwen uit Noord-Holland. Op dinsdag 8 maart 2022 strijden zes scholenteams op het Hubertus en Berkhoff in Amsterdam tijdens een regionale voorronde van een culinaire vakwedstrijd om een plek in de landelijke finale. Stella, Isa en Joan uit leerjaar 4 vertegenwoordigen hierbij het Spaarne College in Haarlem.

Koks en gastvrouw
De culinaire vakwedstrijd wordt dit jaar voor de 16e keer georganiseerd door de vereniging van scholen met een horeca-opleiding. Deelnemende scholenteams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

De koks, Stella en Isa, bereiden op de wedstrijddag een driegangen lunchmenu met amuse voor vier personen. Het menu wordt pas vlak voor de wedstrijd bekend gemaakt. De toekomstige koks doen ook een test productherkenning waarbij ze twaalf producten moeten benoemen. De gastvrouw in deze wedstrijd, Joan, doet een aantal testen. Zoals tafeldekken zonder fouten, wijnkennis, het openen van een fles wijn en zelfstandig bereiden van cocktails en verschillende soorten koffies.

Sterrenjury
De jonge horecatalenten worden deze dag beoordeeld door een vakkundige sterrenjury bestaande uit Onno Kockmeier, chef de cuisine bij twee Michelin sterrenrestaurant Ciel Bleu en Jaap Sloof. Bij de gastheren en -vrouwen jureren Peter Bruins en Kim Poortman, beide maître-sommelier bij sterrenrestaurants. Winst of niet, leraren Marcel Blok en Kai van Eck zijn al bij voorbaat enorm trots op de leerlingen. “Voor de leerlingen is het meedoen aan de wedstrijd natuurlijk een prachtige ervaring op zich en we hebben een topteam waarmee we echt een visitekaartje afgeven.”

Topteam
Het team van het Spaarne College is volgens de leraren ‘een topteam’. Joan (17) doet mee als gastvrouw: “Ik vind het contact met gasten erg leuk en word daar blij van. Het gedetailleerd en secuur werken in een restaurant motiveert mij om het beste uit mijzelf te halen”. Joan gaat ook na haar eindexamen verder in de horeca: “Ik ga hierna de opleiding horeca manager/ondernemer volgen”.

Stella (16) is een van de koks. “Ik vind het leuk om van verschillende ingrediënten iets leuks te maken. Af en toe kook ik thuis, maar meestal bij mijn oma. Ik kook dan gezonde maaltijden en af en toe probeer ik wat nieuws uit”. Ook Stella wil na het vmbo verder in de horeca. “Hierna wil ik facilitair manager worden in een hotel/restaurant”.

Isa (15) zal ook tijdens de wedstrijd de sterren van de hemel koken. “Ik kook al vanaf jongs af aan en doe dat nog steeds met veel plezier”. Isa vindt het ook ontzettend leuk om samen met vriendinnen te koken en dat kan dan ook nu nog eens in wedstrijdvorm.

Prijzen
De winnaars van de regionale voorronde mogen meedoen aan de landelijke finale welke later dit jaar plaatsvindt. Daarnaast ontvangen alle deelnemende leerlingen leuke prijzen en is er voor iedereen een medaille.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen