KERST in Haarlems theater de schuur

Foto: Isabella Renate la Poutre (aangeleverd)

Deze kerst staat de bekendste moeder ter wereld centraal in de Schuur. Het bejubelde MARIA MARIA MARIA is van 23 t/m 30 december in het theater in Haarlem te zien.

De bejubelde Haarlemse Jacobien Elffers speelt Maria. Ze vertelt, begeleid door muzikanten, over haar leven en dat van haar kinderen. De verhalen zijn geïnspireerd op de Bijbel en de Koran, persoonlijke ervaringen van de muzikanten en liederen over bizarre middeleeuwse wonderen.

Daarnaast zal het publiek genieten van een overheerlijk tweegangen (Kerst)diner of lunch. Het is voor het eerst dat de Schuur omgetoverd wordt tot theaterrestaurant, de start van een nieuwe traditie met kerst. MARIA MARIA MARIA is een voorstelling voor iedereen, ongeacht geloofsovertuiging of – twijfel, en probeert niemand ergens van te overtuigen.
De muzikanten laten zich inspireren door de rijke historie aan Marialiederen uit de middeleeuwen en het vroege christendom. Van de dertiende-eeuwse ‘Cantigas de Santa Maria’ uit Spanje, die vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria, tot aan oude Syrische Marialiederen in het Aramees, de taal waarin Jezus sprak. Als moderne pelgrims feesten, dansen en spelen ze voor de Moeder aller Moeders.

De Haarlemse hoofdrolspeelster Jacobien Elffers (1981): “Ik associeer Maria met liefde en warmte en vind haar wel een supervrouw. In de overgeleverde verhalen verricht ze allerlei wonderen natuurlijk, maar ze is vooral in staat om een onvoorwaardelijke liefde voor iedereen te voelen. In mijn aardse bestaan lukt dat zeker niet hoor! Als je je voorneemt om nu eens Maria te gaan spelen, dan lukt dat juist niet. Ik knip haar personage op in behapbare, haalbare brokken. Ik ben zelf moeder van twee kinderen, dat zorgt voor een diepe verbinding met haar. Zij is de moeder van ons allemaal. Ik herken heel erg dat ik, sinds ik zelf moeder ben, alle kinderen superlief vind,” aldus haar reactie in het maandblad AdRem.

Ontvangst van MARIA MARIA MARIA

De voorstelling en de Haarlemse Jacobien Elffers (1981) kregen lovende kritieken. “MARIA MARIA MARIA is fenomenaal muziektheater dat je moet zien om het te geloven.”

– de Volkskrant ★★★★★

“De smart van Maria siddert door je lijf in weergaloos muziektheater.”

– Trouw ★★★★★

“Is er iemand in de Nederlandse podiumkunsten die de emotionele intensiteit en precisie van
Jacobien Elffers evenaart? De acteur plaatst iedere zin, woord en blik zo precies, met zo’n onfeilbaar gevoel voor timing en gevoelsimpact, dat het soms lijkt alsof ze het acteren geheel en al ontstijgt en op een heel ander niveau terechtkomt, ergens tussen spelen en musiceren in.” Theaterkrant (keuze van de criticus)

Makers en spelers

tekst en regie: Joeri Vos | composities en arrangementen: Bastiaan Woltjer | spel, zang en muziek: Ghaeth Almaghoot, Jacobien Elffers, Anass Habib, Milena Haverkamp, Enric Monfort, Raphael Vanoli en Bastiaan Woltjer | vormgeving: Mats Boswijk | kostuums: Vita Coenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen