Subsidie voor herstel van historische puien; Haarlem stelt € 400.000 beschikbaar

Foto: Gemeente Haarlem - aangeleverd

HAARLEM – De komende 4 jaar kunnen eigenaren van historische winkel- en horecapanden in de binnenstad subsidie krijgen voor het terugbrengen van hun puien in de originele staat. Het  erfgoedteam van de Gemeente Haarlem helpt met bouwhistorisch advies.

De binnenstad van Haarlem heeft een rijke geschiedenis en de winkelstraten zijn daar een belangrijk onderdeel van. De historische puien zijn hierbij voor de uitstraling van grote waarde. Helaas is er door betimmering of wijzigingen van de pui in de loop van de tijd veel van verloren gegaan.

Hulp bij herstel
Eigenaren die hun historische puien herstellen, kunnen nu een subsidie van maximaal € 15.000 krijgen. Per jaar is maximaal € 100.000 beschikbaar.

Naast financiële steun, krijgen de eigenaren ook advies van ons team Erfgoed. Het advies bestaat uit een bouwhistorische verkenning met uitgangspunten voor het herstel of verbetering van de pui. Ook krijgen ze een subsidie voor het ontwerp en de uitvoering tot maximaal 50% van de kosten en tot € 15.000 per pand.

Voor wie?
De regeling is bedoeld voor eigenaren van panden in de binnenstad die ouder dan 50 jaar zijn. De gemeente geeft voorrang aan de panden in het kernwinkelgebied en de aanloopstraten. De regeling geldt voor 4 jaar. Na 3 jaar wordt gekeken of het wenselijk is om de regeling te verlengen.

Meer weten
Voor meer informatie over de regeling kunt u contact opnemen met team Erfgoed Haarlem via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen