112

Brand AH Soendaplein Haarlem veroorzaakt enorme en wellicht onherstelbare schade

De brand die in de morgen van de 11e augustus 2023 een groot deel van de Albert Heijn vestiging aan het Soendaplein in Haarlem Noord verwoestte is inmiddels geblust. Ogenschijnlijk lijkt het AH-pand er aan de buitenzijde te zien redelijk bij te staan, maar niets is minder waar.

Foto’s tekst en openingsfilm Charles Duijff (klik op onderstaande afbeeldingen voor uitvergroting)

De chauffeur van de vrachtauto heeft vonken bij zijn truck waargenomen en heeft nog getracht het voertuig naar buiten te rijden. De vrachtauto wilde echter niet meer starten. Vervolgens ontstond razend snel een felle brand en kon het voertuig niet meer tijdig verwijderd worden. De gevolgen zijn bekend!

Hoewel het AH-filiaal er aan de buitenzijde grootdeels ongeschonden uitziet, is de binnenzijde voornamelijk verwoest door heftige rook- en waterschade. Volgens een woordvoerder van de brandweer ziet alles aan de binnenzijde gitzwart en er is ook veel waterschade. Onderzoek door experts zal moet uitwijzen wat de meest voor de hand liggende optie is, waar het gaat om beperking van de schadekosten: alles trachten schoon te maken en het pand herinrichten, of het pand volledig slopen en herbouwen. Volgens sommigen wordt schoonmaken een nagenoeg onmogelijke taak, zo vreselijk ziet het pand er uit aan de binnenzijde. Hieronder het pand aan de buitenzijde 11 augustus in de namiddag.In de namiddag van de 11e augustus smeulde de ruimte waar de vrachtauto vlam vatte nog altijd. Teneinde beter te kunnen nablussen werd een deel van de overkapping gesloopt en daarna kon ook de vrachtauto met een lier uit de goederenlaadruimte worden getrokken. (hieronder de sloopwerkzaamheden) Niet veel later kon de vrachtauto met een lier naar buiten worden getrokken. Bekijk ook het openingsfilmpje. Hieronder de situatie van vanmorgen vastgelegd door John van der Wal van 023TVonline.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen