Halve van Haarlem: zonovergoten hardloopfeest met recordaantal deelnemers

HAARLEM – We moeten lang terug in de tijd om een editie van de Halve van Haarlem te vinden met zoveel deelnemers aan de start op de Grote Markt. Niet alleen stonden vandaag maar liefst 1700 deelnemers aan de start van de 21,1 kilometer, ook de 5 en de 10 kilometer trok veel sportievelingen naar Haarlem, evenals de Kidsrun en de Kabouterloop voor de allerkleinsten, waarmee het totaal aantal deelnemers uitkwam op een kleine vierduizend.

Voor alle hardloopliefhebbers uit de regio Haarlem is deze Halve Marathon een begrip. Hij bestaat inmiddels 38 jaar: de Halve van Haarlem. Een halve marathon met start en finish op de Haarlemse Grote Markt en met een parcours dat de lopers en loopsters leidt door de bosrijke omgeving van Overveen, het duingebied tussen Kraantje Lek en Zandvoort en over de Zeeweg en het Houtmanpad weer terug naar het centrum van Haarlem.

Vol goede moed aan de start van de 21,1 kilometer

Wellicht dat de naam ‘Halve van Haarlem’ nog steeds niet bij iedereen diep is geworteld. Anders is dat wanneer we praten over de Trosloop, want maar liefst 20 jaar lang, vanaf de eerste editie in 1985, werd de Halve Marathon van Haarlem gesponsord (en in samenvatting uitgezonden) door de Tros. Nadat de Tros zich terugtrok was het eerst Zilveren Kruis Achmea die zich als hoofdsponsor opwierp, en in 2015 werd dat stokje overgenomen door Vitaminestore.  Inmiddels spreken we over de Run2Forty2 Halve van Haarlem.

Doorkomst bij de Bokkedoorns

Ondanks de wisselingen van sponsoren heeft de Halve van Haarlem nog niets aan populariteit ingeleverd. Natuurlijk had ook dit hardloopfeest even een dip als gevolg van corona, maar met de editie van vandaag is de Halve van Haarlem sterker terug dan ooit met een recordaantal van ruim 3800 deelnemers over de diverse afstanden.Waar de Halve van Haarlem wel heeft ingeleverd is op het niveau van het deelnemersveld  wedstrijdlopers. Vooral ten tijde van de Trosloop werd de Halve van Haarlem vaak door toplopers gebruikt in de aanloop naar de Marathon van Amsterdam of voor de New York Marathon. Onder de deelnemers toen ook grote namen zoals Gerard Nijboer (driemaal winnaar), Marti ten Kate (tweemaal winnaar) en Carla Beurskens (2x winnares). Het parcoursrecord staat al sinds 1995 op naam van de Keniaan Benson Masya (in 1992 wereldkampioen halve marathon) met een eindtijd van 1.01.09.

Winnaars halve marathon
Een dergelijke eindtijd zat er vandaag niet in. Op dit moment moet Haarlem het doen zonder wereldtoppers, maar dat doet niets af aan de prestatie van de lopers en loopsters die wèl acte de présence gaven op de Grote Markt.

De winnaars bij de doorkomst op de Zeeweg

Winnaars van de Halve van Haarlem: Tim Tesselaar en Eline Keet
Het was bij de heren Tim Tesselaar die na 1.10.45 over de finish kwam, op tien seconde gevolgd door Leon van Vloten. De derde plaats was voor Maikel Stolwijk in 1.11.50. Bij de dames was de overwinning voor Eline Keet, met een eindtijd van 1.22.51. Klik HIER voor de uitslagen van alle afstanden.

Los van de winnende tijden is de Halve van Haarlem vooral een sportief volksfeest waaraan iedere zichzelf respecterende hardloopliefhebber uit de regio  wilt deelnemen.

Uitgebreide fotoseries van de deelnemers
De redactie van Nieuws.nl was erbij aanwezig en maakte twee uitgebreide fotoseries. Een serie van de start van de Halve Marathon (boven aan dit bericht het filmpje van de start) en een serie van de doorkomst van de Halve Marathon op de Zeeweg in Overveen bij de ingang van Restaurant De Bokkedoorns. Hieronder alvast een kleine selectie:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen