Magazine ‘80 Jaar Vrijheid Haarlem’ gelanceerd in Doopsgezinde Kerk

17 apr , 9:35 Algemeen
jeannette eversen rechts reikt eerste exemplaren uit fotografie franklin van der erf klein
Franklin van der Erf

HAARLEM - In een tot de nok gevulde Doopsgezinde Kerk vond afgelopen maandagmiddag de feestelijke lancering plaats van het herdenkingsmagazine 80 Jaar Vrijheid | Haarlem. Een afwisselend programma van interviews, dans, zang en gedichten bracht het thema vrijheid op indringende wijze tot leven.

De bijeenkomst begon met een scène uit de voorstelling Dagboek 44 45 van Dansgroep Haarlem. Artistiek leider Haya Maëla vertelde dat de voorstelling hernomen wordt tijdens Theater na de Dam. De choreografie is gemaakt nadat dagboekfragmenten uit de oorlogsjaren van verzetshelding Hetty van der Togt door haar kinderen is gevonden. Haar verhaal maakte diepe indruk op het publiek.

Esther Joël, bedrijfsleider van Wereld van Jansje, vertelde over haar persoonlijke zoektocht naar haar Joodse familiegeschiedenis. Ze sloot af met een door haar voorgedragen Nederlandse versie van het Kaddisj. Een ingetogen eerbetoon aan de overledenen.

De jeugd draagt de vrijheid van morgen

Studenten van Hogeschool Inholland legden in een korte film het publiek vervolgens de vraag voor: “Wat betekent vrijheid voor jou?” Deze straatvraag leverde verrassende en uiteenlopende antwoorden op. Daarna volgde een bijzonder moment met de bekendmaking van het winnende gedicht, geschreven door basisschoolleerling Philine Thelosen. Dichter George Moormann, voorzitter van de jury, prees de jonge dichter in spe voor haar diepgang en gevoeligheid.

Het Ampzing Genootschap verzorgde twee muzikale intermezzo’s met klassiekers als Lili Marlene en een speelse uitvoering van Trees heeft een Canadees, waarna een film over fotograaf Franklin van der Erf en indrukwekkende project vertoond werd. Zijn hedendaagse foto’s van Haarlemse locaties die tijdens de oorlog zijn gebombardeerd zijn terug te zien in het magazine.

Het officiële hoogtepunt van de middag was de onthulling van het magazine zelf door de redactie onder leiding van initiatiefnemer Jeannette Eversen. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan bestuursleden Koen Sturm en Stefan Verheijen van het 4 mei comité Haarlem. Zij spraken hun waardering uit voor dit waardevolle initiatief dat de geschiedenis levend houdt.

Als afsluiting van de bijeenkomst werd in samenwerking met het ABC Architectuurcentrum een bijzonder Vrijheidsbeeld onthuld. Directeur Gabriel Verheggen lichtte het ontstaan van het beeld van kunstenaar Ap Esenbrink toe en benadrukte het belang van een lokaal symbool voor vrijheid. Het beeld krijgt een plek in het museum. Na de onthulling in De Gang volgde een gezamenlijke toost, waarna zangeres Pien van de Rest de bijeenkomst op sfeervolle wijze afsloot.

Het magazine 80 Jaar Vrijheid | Haarlem, waarin al het bovenstaande is terug te vinden, is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar op diverse locaties in de stad. Met een oplage van 10.000 exemplaren en bijdragen van lokale schrijvers, illustratoren en fotografen is dit het eerste herdenkingsmagazine in Nederland van deze omvang dat gratis wordt uitgegeven. Het blad staat vol met verhalen, portretten en inzichten die het belang van vrijheid benadrukken en blijft een tastbare herinnering aan 80 jaar bevrijding.