HAARLEM – Op 5 mei vormt de voormalige Koepelgevangenis in Haarlem het decor van een bijzondere Vrijheidsmaaltijd voor 350 gasten. Waar ooit verzetsvrouw Hannie Schaft gevangen zat, komen Haarlemmers nu samen om met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid en onvrijheid – toen en nu. Met bijdragen van onder meer burgemeester Jos Wienen en Sophie Poldermans, een reflectief en verbindend programma.
Ontmoetingen aan de eettafel
Vrijheidsmaaltijden zijn ontmoetingen met impact: momenten waar vrienden en vreemden aan tafel gaan en verhalen delen. Door heel Nederland vinden op 5 mei 1200 Vrijheidsmaaltijden plaats. In Haarlem gebeurt dat dit jaar op meerdere plekken – voor het eerst – waaronder deze bijzondere editie in De Koepel, een voormalig cellengebouw met een beladen verleden. Juist op deze plek krijgt het gesprek over vrijheid extra betekenis. Tussen de monumentale muren van de oude gevangenis worden lange tafels gedekt en staat de Vrijheidssoep op het menu.
Vrijheid in woord, muziek en geschiedenis
De Vrijheidsmaaltijd opent met een toespraak van burgemeester Jos Wienen.Op de tafels liggen gesprekskaartjes die uitnodigen tot dialoog, begeleid door gespreksleider Jacqueline van de Sande van de CultuurKoepel. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door violiste Suzanne Groot en Fredie Kuiper op accordeon. Zo ontstaat een programma dat uitnodigt tot stilstaan en ontmoeten, tussen de stenen die ooit symbool stonden voor opsluiting – en nu voor verbinding. Na afloop van de lunch start een aanvullend en gratis toegankelijk Vrijheidsprogramma in De Koepel. Om 13.15 uur geeft Sophie Poldermans - schrijver en spreker over vrouwen in het verzet - een lezing over verzetsvrouw Hannie Schaft, die tijdens de oorlog op deze plek gevangen zat. Ook wordt ook haar voormalige cel opengesteld voor bezoekers. Aansluitend, om 14.00 uur, volgt de dansvoorstelling Dagboek 44-45 door Dansgroep en Danshuis Haarlem, geïnspireerd op persoonlijke verhalen uit de oorlogsjaren.
Iedereen welkom
De Vrijheidsmaaltijd start om 11.00 uur (inloop), met het begin van de lunch om 11.30 uur. De lunch eindigt rond 13.00 uur en gaat daarna over in het Vrijheidsprogramma. De bijeenkomst is openbaar toegankelijk voor iedereen die het concept van de Vrijheidsmaaltijd wil ervaren. Aanmelden is verplicht, dat kan via deze link. Er zijn ook bijzondere Haarlemmers uitgenodigd – mensen die zich op eigen wijze inzetten voor de stad.
Meer dan 200 Vrijheidsmaaltijden in Noord-Holland
In heel het land vinden verschillende grote en intieme maaltijden plaats. Van sportvereniging tot buurthuis, en van stadsplein tot theater. In Noord-Holland alleen al zijn dit er al meer dan 200. Alle locaties zijn te vinden op de Vrijheidsmaaltijdenkaart.
De Vrijheidsmaaltijden zijn een initiatief van Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met Vfonds. Vfonds kan dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij éxtra veel Vrijheidsmaaltijden ondersteunen dit jaar.