HAARLEM - Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra neemt als eerste haar intrek in het artist-in-residence-appartement van Teylers Museum. Gedurende de maand september werkt zij aan een reeks essays en gedichten voor de hedendaagse kunsttentoonstelling Kosmos die in het voorjaar van 2025 in het oudste museum van Nederland te zien zal zijn.
(bron: Teylers Museum / Foto: Franck Doho)
Kosmos gaat over onze veranderende relatie met de sterrenhemel. Sterren vormen sinds mensenheugenis een kompas om op te varen en een baken van houvast. Maar door lichtvervuiling zijn we het contact met de sterren aan het kwijtraken. Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kunnen we die relatie met de sterrenhemel herstellen? De tentoonstelling brengt wetenschappelijke objecten uit de 18de en 19de eeuw samen met hedendaagse kunst en laat de rol zien die verbeelding speelt in het versterken van onze verbinding met de kosmos.
Marjolijn van Heemstra
Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met dichter en theatermaker Marjolijn van Heemstra (1981). In haar veelgeprezen boeken, theatervoorstellingen, podcasts en televisieprogramma neemt Van Heemstra haar publiek mee de ruimte in om hen nieuw perspectief te bieden op het leven op aarde. In toegankelijke filosofische verhalen over ruimtevaart, de maan en het belang van nachtelijke duisternis laat ze mensen anders nadenken over de wereld waarin ze leven.
Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, schrijft voor De Correspondent, publiceerde verschillende dichtbundels en romans en werd in 2022 benoemd tot stadsdichter van Amsterdam. Haar boek In lichtjaren heeft niemand haast (2021) werd (internationaal) bekroond als beste non-fictie boek van het jaar. Momenteel toert ze met haar theatervoorstelling Maankoorts door Nederland. Ook initieerde ze De Nacht-Wacht: een onderzoek naar de waarde van de nachtelijke duisternis in een stad met veel te veel lichtvervuiling.
Artist-in-residence
Met de komst van Marjolijn van Heemstra geeft Teylers Museum invulling aan de lang gekoesterde ambitie om eigentijdse kunstenaars een plek te bieden binnen het museum, waar ze nieuw werk kunnen maken in relatie tot de bijzondere historische museumcollectie. Tijdens haar artist-in-residency werkt Van Heemstra aan een reeks essays en gedichten voor Kosmos en de daarbij behorende tentoonstellingspublicatie.
Marjolijn van Heemstra: ‘In Teylers Museum komen kunst en wetenschap samen, de perfecte combinatie wat mij betreft. Het is een plek die mijn fascinaties voedt, maar het is ook een plek die vragen oproept over de antropocentrische blik van de westerse mens op de wereld. Het laat zien waartoe we op ons best in staat zijn: grootse ontdekkingen. Tegelijkertijd zie je er de blinde vlekken van het vooruitgangsgeloof, die combinatie vind ik mateloos interessant.’
Kosmos is in Teylers Museum te zien vanaf 13 februari 2025.