HAARLEM – In de
aankomende aflevering van het televisieprogramma Haarlemse Iconen van
Haarlem105 bezoekt presentator Rudy Nicola Wijnkoperij Okhuysen, een van de
oudste wijnkoperijen van de stad. Okhuysen, opgericht in 1867, is een begrip in
Haarlem en staat bekend om zijn focus op kwaliteitswijnen. De aflevering duikt
dieper in op de rijke geschiedenis van dit iconische familiebedrijf en belicht
hun ontwikkeling door de eeuwen heen.
Van paardenvoer naar wijnhandel
Hoewel Okhuysen officieel in 1867 werd opgericht, begon de
heer F. Okhuysen zijn bedrijf al in 1862 aan de Bakenessergracht, waar hij
naast wijn ook paardenvoer verkocht. “In die tijd was het nog een heel andere
straat. Tegenwoordig is het een winkelstraat, maar destijds reden er paard en
wagen doorheen,” vertelt winkelmanager Menno Wigmore. “Meneer Okhuysen begon
zijn handel met zowel wijn als paardenvoer, maar na verloop van tijd werd het
steeds meer wijn. Uiteindelijk hebben we ons volledig op wijn gespecialiseerd,
en dat is een richting waar we nooit meer van zijn afgeweken.”
De aflevering behandelt ook de moeilijkheden die Okhuysen
heeft overwonnen, met name na de Tweede Wereldoorlog. “Na de oorlog waren de
kelders leeg en was er geen geld om nieuwe wijnen in te kopen,” zegt Wigmore.
“Herman Okhuysen besloot toen oranjebitter te gaan verkopen. Het bleek een
slimme beslissing, want iedereen wilde dat voor feestjes. Met de winst konden
we langzaam weer wijnen gaan inkopen en het bedrijf herstellen.”
Focus op kwaliteit
Sinds 1976, toen Louis Kat en Wim Beelen het bedrijf
terugkochten van de Erven Lucas Bols, is de focus van Okhuysen volledig gericht
op het leveren van kwaliteitswijnen. “Kwaliteit staat bij ons altijd voorop,”
benadrukt Wigmore. “Toen Louis Kat en Wim Beelen zagen dat de kwaliteit
achteruitging onder de vorige eigenaren, konden ze dat niet aanzien. Ze hebben
het bedrijf teruggekocht en het weer opgebouwd naar het hoge niveau dat we
altijd hebben nagestreefd. Dat is de kern van alles wat we doen, en dat is vandaag
de dag nog steeds zo.”
De mensen achter Okhuysen
Naast de rijke geschiedenis van Okhuysen wordt in de
aflevering ook aandacht besteed aan de mensen die het bedrijf maken. Rudy
Nicola spreekt onder andere met Cock, een medewerker die bijna 45 jaar voor
Okhuysen heeft gewerkt. “Toen ik begon, hadden we zeven collega’s en werkten we
alleen vanuit de Gierstraat. Nu zijn we met meer dan 30 mensen en hebben we
meerdere magazijnen in de Waarderpolder,” vertelt Cock. “Het bedrijf is in de
loop der jaren enorm gegroeid, maar de sfeer is altijd goed gebleven. Wat ik
het meest zal missen, zijn de grote proeverijen die we twee keer per jaar
organiseren en de vele reisjes die we met het team hebben gemaakt, naar
wijnregio's in Spanje en Frankrijk.”
Informatie
De aflevering over Wijnkoperij Okhuysen wordt uitgezonden op
Haarlem105 vanaf zondag 27 oktober. Daarnaast is het programma te zien op
YouTube.