Haarlem105 brengt rijke historie van Haarlems oudste wijnhandel Okhuysen in beeld

25 okt , 8:40 Cultuur & Welzijn
iconen
Aangeleverd
HAARLEM – In de aankomende aflevering van het televisieprogramma Haarlemse Iconen van Haarlem105 bezoekt presentator Rudy Nicola Wijnkoperij Okhuysen, een van de oudste wijnkoperijen van de stad. Okhuysen, opgericht in 1867, is een begrip in Haarlem en staat bekend om zijn focus op kwaliteitswijnen. De aflevering duikt dieper in op de rijke geschiedenis van dit iconische familiebedrijf en belicht hun ontwikkeling door de eeuwen heen.
Van paardenvoer naar wijnhandel
Hoewel Okhuysen officieel in 1867 werd opgericht, begon de heer F. Okhuysen zijn bedrijf al in 1862 aan de Bakenessergracht, waar hij naast wijn ook paardenvoer verkocht. “In die tijd was het nog een heel andere straat. Tegenwoordig is het een winkelstraat, maar destijds reden er paard en wagen doorheen,” vertelt winkelmanager Menno Wigmore. “Meneer Okhuysen begon zijn handel met zowel wijn als paardenvoer, maar na verloop van tijd werd het steeds meer wijn. Uiteindelijk hebben we ons volledig op wijn gespecialiseerd, en dat is een richting waar we nooit meer van zijn afgeweken.”
De aflevering behandelt ook de moeilijkheden die Okhuysen heeft overwonnen, met name na de Tweede Wereldoorlog. “Na de oorlog waren de kelders leeg en was er geen geld om nieuwe wijnen in te kopen,” zegt Wigmore. “Herman Okhuysen besloot toen oranjebitter te gaan verkopen. Het bleek een slimme beslissing, want iedereen wilde dat voor feestjes. Met de winst konden we langzaam weer wijnen gaan inkopen en het bedrijf herstellen.”
Focus op kwaliteit
Sinds 1976, toen Louis Kat en Wim Beelen het bedrijf terugkochten van de Erven Lucas Bols, is de focus van Okhuysen volledig gericht op het leveren van kwaliteitswijnen. “Kwaliteit staat bij ons altijd voorop,” benadrukt Wigmore. “Toen Louis Kat en Wim Beelen zagen dat de kwaliteit achteruitging onder de vorige eigenaren, konden ze dat niet aanzien. Ze hebben het bedrijf teruggekocht en het weer opgebouwd naar het hoge niveau dat we altijd hebben nagestreefd. Dat is de kern van alles wat we doen, en dat is vandaag de dag nog steeds zo.”
De mensen achter Okhuysen
Naast de rijke geschiedenis van Okhuysen wordt in de aflevering ook aandacht besteed aan de mensen die het bedrijf maken. Rudy Nicola spreekt onder andere met Cock, een medewerker die bijna 45 jaar voor Okhuysen heeft gewerkt. “Toen ik begon, hadden we zeven collega’s en werkten we alleen vanuit de Gierstraat. Nu zijn we met meer dan 30 mensen en hebben we meerdere magazijnen in de Waarderpolder,” vertelt Cock. “Het bedrijf is in de loop der jaren enorm gegroeid, maar de sfeer is altijd goed gebleven. Wat ik het meest zal missen, zijn de grote proeverijen die we twee keer per jaar organiseren en de vele reisjes die we met het team hebben gemaakt, naar wijnregio's in Spanje en Frankrijk.”
Informatie
De aflevering over Wijnkoperij Okhuysen wordt uitgezonden op Haarlem105 vanaf zondag 27 oktober. Daarnaast is het programma te zien op YouTube.