Haarlem gaat op zoek naar meer openbare wc’s in de stad

Foto: Pixabay

Haarlem gaat op zoek naar meer openbaar toegankelijke toiletten in de stad in gemeentelijke panden, bibliotheken, restaurants en winkels. Ook wordt gekeken of er in parkeergarages openbare wc’s beschikbaar kunnen komen.

(bron: NH Nieuws)

De Stomavereniging pleitte donderdagavond voor een netwerk, met om de 500 meter een wc die ook voor lichamelijk beperkten goed bereikbaar is.

Als je moet, dan moet je

De noodzaak is bij de hele gemeenteraad duidelijk. Maar volgens de meerderheid moet er geen geld gestoken worden in zelfreinigende openbare toiletten. Dat is te duur en onderhouds- en reparatiekosten moeten dan ook nog gebudgetteerd worden.

Ook Maria Wiebosch van de Stomavereniging, die tijdens de commissievergadering haar zegje deed, hoopt dat er met behulp van horeca en winkeliers genoeg toiletten beschikbaar komen. Maar die moeten dan wel “ruim zijn, op de begane grond en voldoende belicht zijn om een stomazak te kunnen legen.” Er is een vignet beschikbaar voor ondernemers die zo’n goed toegankelijk toilet beschikbaar stellen.

Wel denkt Wiebosch dat het fijn zou zijn voor ondernemers als de gemeente daar eventueel een kleine vergoeding tegenover stelt, “omdat die toiletten dan ook vaker schoongemaakt moeten worden bijvoorbeeld.”

Toilet in parkeergarages
Sander van den Raadt van Trots Haarlem dringt er bij wethouder Merijn Snoek op aan om toch ook de parkeergarages in de stad op te nemen voor een locatie voor een openbaar toegankelijk toilet. “Eerst dachten we aan wc’s bij de fietsenstallingen, maar mensen met een dergelijke beperking komen toch vaker met de auto.” Van den Raadt voorziet dat het handig is dat ze voor of na de reis nog even hun behoefte kunnen doen.

Gemeente- en openbare gebouwen
De gemeente gaat in ieder geval haar eigen panden en openbare gebouwen opnemen in het Haarlemse toiletnetwerk, dat dan goed inzichtelijk moet worden via de app HogeNood.

Reacties