Haarlem krijgt haar ambtsketen terug

Foto: Jurriaan Hoefsmit - aangeleverd

Sinds zaterdag is burgemeester Jos Wienen de trotse drager van een ambtsketen die als twee druppels water lijkt op de Haarlemse keten die in 2011 werd gestolen. De kopie is gemaakt door zilversmid Wim Groenhart en is misschien nog wel mooier dan het origineel.

(bron: Gemeente Haarlem / tekst: Els Meijers)

Het origineel werd in 1894 aan de gemeente geschonken door de toenmalige burgemeester van Haarlem, jonkheer Boreel van Hogelanden. Hij vond dat Haarlem een fraaiere ambtsketen verdiende dan de eenvoudige ketting met penning die toen in gebruik was. Toen de keten van Boreel in 2011 werd gestolen uit de kamer van burgemeester Schneiders, was niet alleen de burgemeester ontdaan. Ook zilversmid Groenhart kon het niet over zijn hart verkrijgen dat zo’n mooi en kostbaar object verloren was gegaan.

Hij trommelde negen andere Haarlemse zilversmeden op om een nieuwe keten te maken, geheel belangeloos. Ondertussen bouwde Groenhart in de avonduren de gestolen ambtsketen na. Dat kon omdat hij er nog gedetailleerde foto’s van had. Dit meesterwerk heeft hij op zaterdag 23 november – de 774e verjaardag van Haarlem – overhandigd aan burgemeester Wienen, die hem met trots zal dragen.

Symbool voor Haarlem
De ambtsketen staat symbool voor Haarlem en het bijzondere ambt dat ik hier mag bekleden”, zegt burgemeester Wienen. “Het is mij een eer en een genoegen om hem te mogen dragen na alle burgemeesters die mij voorgingen. Toen ik net burgemeester was, vergat ik mijn keten nog wel eens om te hangen. Mensen reageerden dan teleurgesteld. Is deze gebeurtenis dan niet speciaal genoeg? Toen ik merkte hoezeer Haarlemmers het dragen van de keten waarderen, ben ik hem zelf ook meer gaan waarderen. Nu draag ik hem wanneer het maar kan.”

Ik merkte hoezeer Haarlemmers het dragen van de keten waarderen

Roemrijke geschiedenis
Hoe langer je naar de ambtsketen kijkt, hoe meer verwijzingen erin zijn terug te zien naar de roemrijke historie van Haarlem. Burgemeester Jos Wienen, die zelf geschiedenis heeft gestudeerd, raakt bijna niet uitgekeken. “Kijk, hier ziet u het schip waarmee de Haarlemse kruisvaarders in de middeleeuwen het Egyptische Damiate zouden hebben veroverd”, vertelt Groenhart. “Deze letter A verwijst naar de uitvinding van de boekdrukkunst door Laurens Janszoon Coster.” Bijzonder zijn ook de schakels die in de loop van de tijd aan de keten zijn toegevoegd van acht Haarlemse oud-burgemeesters.

Burgemeester Wienen weet nog een anekdote over de ambtsketen. “Toen burgemeester De Vos van Steenwijk tijdens de Duitse bezetting moest plaatsmaken voor een NSB-burgemeester, was de kostbare ambtsketen van Boreel ineens verdwenen. De burgemeester moest genoegen nemen met de sobere ketting met penning. Na de bevrijding kwam de keten op onverklaarbare wijze weer boven water.”

Geen keuzestress
Burgemeester Wienen ziet er naar uit om de ‘nieuwe oude’ ambtsketen te gaan dragen. Blijft de keten uit 2011 nu in de kluis liggen? Niet als het aan de burgemeester ligt: “Dat we er nu twee hebben, is handig voor als ik op twee plekken tegelijk moet zijn. Dan draag ik de ene en de locoburgemeester de andere. Verder laat ik het van de gelegenheid afhangen welke ik kies. Ze zijn allebei prachtig en ze gaan allebei deel uitmaken van de Haarlemse geschiedenis.”

Crowdfunding
Bij zijn afscheid in 2016 vroeg burgemeester Bernt Schneiders als cadeau om een bijdrage voor het maken van een replica van de gestolen ambtsketen. De kosten voor de nieuwe keten konden voor een groot deel uit deze crowdfunding worden gedekt. Daarnaast heeft de gemeente ook een deel betaald. Verder doen de kosten die zilversmid Wim Groenhart voor zijn werk in rekening bracht maar ten dele recht aan de vele uren tijd die hij in het maken van de replica heeft gestoken.