Waddenbuurt Commons wint Panorama Schalkwijk

Foto: Panorama Lokaal

De inzending Waddenbuurt Commons heeft Panorama Lokaal Schalkwijk gewonnen, een ontwerpprijsvraag om de wijk klaar te maken voor de toekomst. Dat heeft de jury onlangs bekendgemaakt tijdens een online uitzending.

Hoe verbeteren we een buurt waar de helft van de gebouwen op de slooplijst staat? Het winnende team heeft met het plan ‘Waddenbuurt Commons’ deze vraag beantwoord. Dit plan heeft de dreiging van sloop omgezet naar een kans voor de buurt en nieuwe plekken gemaakt om te wonen, werken, leren en ontmoeten. Onder het motto ‘waardeer, gebruik, versterk’ verbeteren zij niet alleen het dagelijkse leven in de Waddenbuurt, maar creëren ze ook een plek waarmee de buurt in zichzelf kan investeren. Zo zorgen ze ervoor dat Schalkwijk het kapitaal kweekt om een deels onzekere toekomst mee in te kunnen gaan.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “De jury is gecharmeerd van het hergebruik van de bouwblokken. Ook heeft dit team goed gekeken naar de initiatieven die er al zijn in de wijk. Essentieel is dat bewoners er een wooncarrière kunnen maken. Dat zij niet weg hoeven als het hen beter gaat. Zo blijven rolmodellen behouden voor de buurt.”

Floor Roduner, wethouder van de gemeente Haarlem: “Haarlem is er trots op geselecteerd te zijn voor Panorama Lokaal en het heeft ons ook iets extra’s gebracht voor Schalkwijk. Het heeft ons geholpen om met een nieuwe blik naar die wijk te kijken. Er gaat de komende jaren veel veranderen in het gebied, met name rond de Europaweg; Schalkwijk begint aan haar tweede jeugd!

Panorama Schalkwijk
De prijsvraag is uitgeschreven door de gemeente Haarlem, woningcorporatie Pré Wonen en de wijkraad van Molenwijk. Panorama Schalkwijk vroeg eind 2019 architecten, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers om voorstellen te maken voor de herinrichting en programmering van de openbare ruimte, om het stadsdeel zo een eigen identiteit en een nieuw perspectief te bieden. Hoe kan de openbare ruimte worden ingericht zodat deze geschikt is voor ontmoetingsplekken en voorzieningen? Meer informatie over de inzendingen en het juryrapport staan op de website panoramalokaal.nl.

Hieronder de video van de prijsuitreiking: