College verlengt terrasuitbreiding en staat tijdelijke overkappingen horeca toe

Foto: Charles Duijff

De horeca in Haarlem krijgt veel te verduren met de aanhoudende coronamaatregelen. De gemeente wil hen, binnen de mogelijkheden, ondersteunen om het omzetverlies zoveel mogelijk te beperken. Het college van burgemeester en wethouders had de terrasuitbreidingen eerder al toegestaan en verlengd tot 25 oktober.

Nu verlengen zij deze terrasuitbreiding zo lang als de 1,5 meter maatregelen in de horeca gelden en staat tijdelijke overkapping van terrassen vanaf 25 oktober toe onder voorwaarden

De gemeente biedt daarnaast een cofinanciering aan voor de aanschaf van duurzame terrasverwarming. In samenwerking met Koninklijke Horeca Haarlem worden ondernemers geadviseerd over duurzame mogelijkheden.

Uitbreiding terrassen

Vanwege de coronamaatregelen kunnen horecagelegenheden minder gasten ontvangen. De gemeente ontving verschillende verzoeken voor het verder verlengen van de periode waarin de terrasuitbreiding is toegestaan volgens de 10 gouden terrasregels.

Met het besluit om geen einddatum aan de terrasuitbreiding te koppelen wordt aan deze verzoeken gehoor gegeven. De uitbreiding wordt toegestaan zolang als de 1,5 meter maatregelen gelden in de horeca.
Ook de afspraak dat horecaondernemers geen extra precariobelasting hoeven te betalen voor het gebruik van extra ruimte wordt verlengd.

Terrasoverkappingen

Een uitgebreid terras is natuurlijk fijn, maar in de herfst- en wintermaanden kan het koud zijn. Daarom komt er een aanvulling op de gouden terrasregels waardoor het voor horecaondernemers mogelijk wordt om tijdelijk een deel van het terras te overkappen of om windschermen te plaatsen. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld een vergunning aanvragen om een tijdelijke geveltent over hun reguliere terras te plaatsen, zodat gasten hier comfortabel kunnen verblijven. De hiervoor benodigde omgevingsvergunning wordt versneld behandeld en geldt tot 1 mei 2021. Ook wordt het plaatsen van vergunningsvrije overkappingen toegestaan op de uitgebreide terraslocaties. Lees meer over de voorwaarden en meer informatie over het doen van een aanvraag.

Duurzame terrasverwarming

Bij een overkapping in de winter wordt vaak gebruik gemaakt van terrasverwarming in de vorm van gas- of elektrische heaters. Dit is echter niet duurzaam. De gemeente denkt graag mee over duurzame alternatieven. Er komt daarom een cofinanciering beschikbaar voor de aanschaf van duurzame warmtekussens. Ook werkt de gemeente samen met de Koninklijke Horeca Haarlem aan de mogelijkheid voor ondernemers om advies te krijgen over geschikte alternatieve verwarmmethodes. Lees meer informatie.
De gemeente stelt ook voorwaarden: zo mogen terrasverwarmers alleen aan bij tafels waar op dat moment mensen zitten die aangegeven hebben hier gebruik van te willen maken.

Warm gebaar

Robbert Berkhout, wethouder economie: “Het is heel belangrijk dat we doen wat we kunnen om onze horeca op de been te houden in deze moeilijke tijd. Ik denk dat deze nieuwe verruimingen van de mogelijkheden daaraan bijdragen. We moeten het samen doen. Maar we moeten het ook duurzaam doen, en ik verwacht dan ook veel van de samenwerking met Koninklijke Horeca Haarlem op dit vlak. Wij maken als stad alvast een warm gebaar door de aanschaf van duurzame warmtekussens mee te financieren.”
Ook Hildo Makkes van de Koninklijke Horeca Haarlem is blij met het besluit om op een duurzame manier mogelijk te maken dat bezoekers er warm bij zitten “De Haarlemse horeca voelt zich gesteund door de verruiming van de terrasregels. Kortom: een warm welkom winterterras.”

Lees meer over terrassen tijdens de coronaperiode.

Het college van B&W nam hier op 6 oktober 2020 een besluit over.