“Zorgen voor de rijkdom van een ander verrijkt je leven”

Foto: Gemeente Haarlem, aangeleverd

Haarlem telt rond de 125 pleeggezinnen. Al die gezinnen hebben op een moment de keus gemaakt om hun gezin open te stellen voor het kind van een ander. Een kind dat (tijdelijk) niet thuis kan blijven en een veilig nest nodig heeft om op te groeien.

Bron gemeente Haarlem:

Ilse besloot 12 jaar geleden met haar man Wolter dat er liefde was voor nog een kind. Dat werd een pleegkind.

Ilse: “Toen ik Wolter leerde kennen had hij al twee kinderen. Samen kregen we nog drie kinderen en na de geboorte van de jongste wist ik dat er ruimte in ons hart was voor nog een kind. We verdiepten ons in pleegzorg.”

Nu 12 jaar later bestaat het gezin uit zeven kinderen, en een kleinkind. “Na de cursus en het goedkeuringstraject kregen we een jongetje van 10 maanden in huis waarvan toen al duidelijk was dat hij niet meer terug zou kunnen naar zijn biologische ouders.” En bij dat ene jongetje bleef het niet. “We hadden in die tijd een klein huis en nog een kind erbij paste niet echt. Sinds we groter wonen staan we op de crisislijst. Kinderen die uit een crisissituatie komen kunnen tijdelijk bij ons worden geplaatst. Je helpt niet alleen het kind maar het hele gezin. Wij bieden de ouders tijd en ruimte om de boel op orde te brengen en zorgen in de tussentijd voor hun rijkdom. Als ze het weer aan kunnen gaat het kind terug.”

Er zijn in het gezin van Ilse al verschillende kinderen vanuit een crisissituatie opgevangen. Hun jongste pleegdochter is vanuit die situatie gebleven. Zij kon uiteindelijk niet terug. De keus om het gezin weer open te stellen voor crisisopvang is er één die door het hele gezin wordt gemaakt. “Ja, ik vind het belangrijk dat het besluit wordt gedragen door het hele gezin. Het is mooi om een kind te kunnen helpen, maar het vraagt wel wat van onze kinderen. Zij moeten de aandacht delen, spullen delen, soms een kamer delen. Ik vind het mooi om te zien hoe flexibel de kinderen zijn. Voor hen is het normaal, maar ik zie hoe bijzonder het is.”

Haarlem en de rest van de regio hebben meer pleeggezinnen nodig. “Ik wil niemand overhalen, maar ik zie wel om mij heen dat mensen heel veel beren op de weg zetten. Bang zijn dat hun kinderen het niet aan kunnen, of hun huis niet geschikt vinden. Ik zou die angst graag weghalen. Het is een voorrecht om voor het rijkdom van een ander te mogen zorgen. Ik vind het een enorme verrijking van ons leven. Doe bij twijfel de cursus. De cursus biedt een realistisch beeld. Daarna kun je de knoop doorhakken.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.openjewereld.nu en www.pleegzorg.nl.

U kunt zich aanmelden voor een online informatiebijeenkomst op 9 november om 19.30 uur door uw naam en e-mailgegevens te delen met [email protected]