Ben jij klaar voor het gladheidseizoen?

Foto: Charles Duijff

In november begint het officiële gladheidseizoen. Om dit goed voor te bereiden is Spaarnelanden in de zomer al begonnen met de voorbereidingen. Al het materiaal en materieel is nagekeken en getest en ook de zoutinstallaties zijn getest en bijgevuld.

In november plaatst Spaarnelanden op diverse plekken zoutkisten. Zo kunnen belangrijke wegen, busroutes en fietspaden tijdens het winterseizoen begaanbaar en veilig blijven…

Zelf strooien

Schuif of veeg vers gevallen sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft. Op gladde plekken waar weinig mensen lopen of rijden kun je het beste zand strooien. Je kunt het beste zout strooien op plekken waar veel mensen lopen of rijden. Wist je dat je strooizout al kunt strooien voordat het glad is? Inwoners van de gemeente Haarlem kunnen bij het Milieuplein aan Spaarnelanden (Ir. Lelyweg 51, ma. t/m vr. 08.00-15.30 uur en di. 08.00-20.00 uur) gratis strooizout ophalen, zolang de voorraad strekt. Neem hiervoor zelf een emmer of plastic zak én een schep mee.

Strooiroutes

Spaarnelanden strooit, in opdracht van de gemeente Haarlem, volgens het gladheidsbestrijdingsplan. In verband met tijd kunnen niet alle straten in Haarlem gestrooid worden. Belangrijke wegen en fietspaden worden wel altijd gestrooid. De strooiroutes zijn te vinden op www.spaarnelanden.nl/gladheid. Wordt jouw straat niet gestrooid? Spreek dan samen af met je buren om de straat sneeuwvrij te maken.Fietspaaltjes en zoutkisten

Paaltjes die worden gebruikt om fietspaden af te sluiten voor auto’s, worden gedurende het winterseizoen weggehaald. Op die manier kunnen strooimachines tijdens het winterseizoen ook de fietspaden begaanbaar houden. Bij veel bruggen in Haarlem worden zoutkisten geplaatst, omdat deze bij vorst snel glad worden. Deze kisten bevatten zout om de brug bij gladheid met de hand te strooien. Dit doet Spaarnelanden wanneer nodig en daarnaast mogen inwoners dit zelf ook doen. Wanneer de kisten leeg of stuk zijn, kan dit worden gemeld bij Spaarnelanden via 023-7517200 of [email protected].

Tot april

Het gladheidseizoen loopt van november tot april. Spaarnelanden is tijdens die periode zeer alert op mogelijke gladheid en houdt de weervoorspellingen 24/7 in de gaten om de gemeente Haarlem zo begaanbaar mogelijk te houden.