Haarlem toen & nu: het Nelson Mandelapark

Foto: Charles Duijff

Op 23 november vieren we de 775e verjaardag van Haarlem. In aanloop naar deze feestelijke dag delen we iedere week een foto uit de geschiedenis van de stad. Deze week: hoe een scheepswerf in Noord een park werd…

Bron gemeente Haarlem

Waar nu het Nelson Mandelapark in Haarlem Noord ligt, zat tot eind jaren vijftig de scheepswerf van Holland Nautic. De werf stond via de Paul Krugervaart in verbinding met het Spaarne. Op de foto’s hieronder ziet u hoe de werf eruit zag.

De werf van Holland Nautic. Foto: Noord-Hollands Archief

Bovenaanzicht van de Spaarnedamseweg en het Spaarne in 1901. Foto: Noord-Hollands Archief  

In 1959 werden de vaart en de werf gedempt. Ze maakten plaats voor de indertijd hypermoderne broodfabriek van de verenigde Haarlemse bakkerijen Vermaat en Franken. Het Haarlems Dagblad schreef met enige nostalgie over: “Op de plek waar eens het staccato van klinkhamers wedijverde met het gesis van lasapparaten ruimt thans een graafmachine onverbiddelijk de laatste resten van een scheepshelling op. Waar vroeger menig trots product van de werf naar zijn element gleed verbrokkelen nu meedogenloze pneumatische boren de nog altijd massieve fundamenten van een vergane glorie. Een baggermolen maalt de inktzwarte bodem van de dode binnenhaven met bakken tegelijk in de onverzadigbare muilen van de schuiten die langszij komen. Een beeld van afbraak maar ook een beeld van opbouw. Want deze werkzaamheden moeten de baan vrijmaken voor de verwezenlijking van het uitbreidingsplan, dat voor dit eilandje tussen Paul Krugerkade en Noorder Buiten Spaarne is vastgesteld.”

Van werf naar park

Een deel van de ruimte die door de demping van de werf ontstond is later in gebruik genomen als park. Dit park heette eerst het Paul Krugerpark. In de jaren negentig is het vernoemd naar Nelson Mandela.Tussen het park en het Spaarne loopt de Werfstraat. Een naam die nog herinnert aan het verleden van deze plek. Tegenwoordig is die vooral bekend vanwege het winkelcentrum Spaarneboog. Ook vindt u hier de Groene Werkplaats, buurthuis de Fjord, een sportzaal en een klimmuur. Verder heeft de gemeente Haarlem ingezet op vernieuwing van het Nelson Mandelpark. Zo wordt de oude speeltuin langs de Werfstraat weer bij het park betrokken en worden op de plek van de oude broodfabriek nieuwe woningen gebouwd.Verjaardag van de stad

Op 23 november is het precies 775 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg. Helaas kunnen we dat vanwege corona niet uitgebreid vieren. Om er toch samen met alle Haarlemmers bij stil te staan, is er een coronaproof alternatief programma opgezet. Kijk voor meer informatie op www.verjaardaghaarlem.nl.