Haarlem krijgt er 5 collectieve zonnedaken bij

Foto: TST Horti Solar Projects - FB

Afgelopen week werd het collectieve zonnedak van het Mendelcollege feestelijk geopend. Dit was het eerste dak van de in totaal vijf zonnedaken die Haarlem erbij krijgt. Ook op de kassen in de Haarlemmer Kweektuin, het Rudolf Steiner College, bedrijf TEVA in de Waarderpolder en een appartementencomplex in de Transvaalstraat zijn of komen er collectieve zonnedaken.

Veel vrijwilligers hebben er hard aan gewerkt en nog meer Haarlemmers kochten zonnestroomdelen. Zo wordt dus in Haarlem steeds meer duurzame energie opgewekt. Haarlemmers die niet op eigen dak zonnepanelen kunnen leggen, kunnen meedoen aan een collectief zonnedak. Met collectieve zonnestroom verdient men in ongeveer tien jaar de investering terug.

Mendelcollege samen met de buurt
Het Mendelcollege is de eerste middelbare school in Haarlem die het dak beschikbaar heeft gesteld voor collectieve zonnestroom. Bewonersinitiatief Zonneplaneet en buurtbewoners van De Krim, naast het Mendelcollege, hebben samen met energiecoöperatie Kennemer Kracht het collectieve zonnestroomdak met 776 panelen gebouwd. Ongeveer 115 huishoudens uit de buurt doen mee.

Energie in de Kweektuin
In de Haarlemmer Kweektuin liggen sinds mei 662 zonnepanelen op de kassen. De gemeente, die eigenaar is van de kassen, heeft het dak beschikbaar gesteld én geschikt gemaakt voor het plaatsen van zonnepanelen. Energiecoöperatie KweekZon zorgde voor de komst van het zonnedak. Alle zonnestroomdelen zijn inmiddels verkocht aan buurtbewoners.

Schalkwijkers kunnen zich inschrijven voor zonnedak Rudolf Steiner
Op basisschool Rudolf Steiner en op het Rudolf Steiner College (voorgezet onderwijs) in Schalkwijk komen twee zonnedaken met in totaal 410 panelen. Buurtbewoners kunnen deelnemen aan het project door zonnepanelen te kopen. De school werkt hierbij samen met coöperatie Spaarnezaam. Inwoners kunnen zich nu inschrijven.

Zonnedaken TEVA en Transvaal
Op het dak van TEVA, in de Waarderpolder, liggen sinds kort 376 zonnepanelen. Aan bewoners in Haarlem-Noord zijn de zonnestroomdelen al verkocht. Het dak van het appartementencomplex in de Transvaalstraat biedt plek voor 240 zonnepanelen. Naast een aantal eigenaren van het appartementencomplex doen ook andere buurtbewoners mee. Dit zonnedak wordt in september geopend. Buurtenergiecoöperatie Haarlem Noorderlicht heeft deze twee zonnestroomdaken georganiseerd.

Energie opwekken
Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Als u meedoet aan een collectief zonnestroomdak wekt u lokaal duurzame energie op. Fantastisch dat zoveel Haarlemmers daarin investeren. Ook ben ik trots op de inzet van alle vrijwilligers die soms jaren bezig zijn geweest met het realiseren van het dak. Het is bijzonder dat er nu verschillende soorten daken af zijn: een gebouw van de gemeente, een school, een bedrijf en een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hopelijk volgen er steeds meer dakeigenaren het goede voorbeeld! De gemeente verduurzaamt de komende jaren de eigen panden. Ook in de openbare ruimte zoeken we naar oplossingen om energie op te wekken zoals op parkeerterreinen en rondom de stad.”

Daken gezocht
Met deze vijf nieuwe daken ligt het aantal zonnedaken nu op 13 in Haarlem. Bent u eigenaar van een (groot) dak of woont u in een VvE? En wilt u samen met de buurt zonne-energie opwekken? Kijk voor de mogelijkheden en aanmelden op Kennemer Energie.

EMPOWER 2.0
De gemeente werkt samen met coöperatie Kennemer Kracht en Stichting Stadsgarage aan het Europese project EMPOWER 2.0 om bewoners te betrekken in de energietransitie, onder andere met collectieve zonnestroomdaken.