Haarlem krijgt Yvonne van Gennip Hal

Foto: Gemeente Haarlem, aangeleverd

De stemmen zijn geteld en de winnende naam voor de sporthal in Haarlem Noord is bekend: Begin 2022 opent Haarlem de Yvonne van Gennip Hal!

Bron gemeente Haarlem:

Yvonne van Gennip is één van de succesvolste schaatsers van Nederland. Een van de bedenkers van de naam schreef: “De ‘Koningin van de Winterspelen 1988’ is op steenworp afstand van deze nieuwe hal geboren”. Yvonne van Gennip won op de Olympische Winterspelen in 1988 drie keer goud.

Yvonne van Gennip vindt het heel ‘cool’ dat de sporthal haar naam krijgt. “Dat het publiek mij heeft gekozen, ik ga nog net niet zweven, waar heb ik dat aan te danken.” Dat juist deze sporthal in Haarlem-Noord haar naam krijgt vindt ze helemaal bijzonder: “Ik heb hier mijn eerste turnlessen gekregen, gymles en heb natuurlijk heel veel herinneringen aan de buurt!”

Naamgeving

Hoe is de gemeente op de naam Yvonne van Gennip Hal gekomen? Haarlemmers is gevraagd om mee te denken. De naamgeving gebeurde in drie fases. In de eerste fase is het publiek uitgenodigd om met een voorstel te komen. Uit de vele inzendingen is een lijst van 6 namen gemaakt die vaak zijn genoemd. Dat waren Bavo, Ed Koper, Yvonne van Gennip, Sinnevelt, Hannie Schaft en de Kick Smit.

Jury

In de tweede fase mochten de leden van een vierkoppige jury vier punten verdelen over de zes namen. Ze mochten niet meer dan één punt per naam geven. De jury bestond uit een jeugdlid van VC Spaarnestad, een leerling van het Schoter, de voorzitter van Wijkraad Sinnevelt en wethouder Sport Michel Rog. Zo is de jury tot een top 4 gekomen:

• De Bavo Hal;
• De Ed Koper Hal;
• De Yvonne van Gennip Hal;
• De Sinnevelt Hal

Publiek kiest

In fase 3 was de stad weer aan zet, inwoners konden kiezen uit de top 4 van de jury. En daaruit is met een overgrote meerderheid gekozen voor de Yvonne van Genniphal.
In totaal zijn er 2.121 stemmen uitgebracht op de vier namen die nog in de race waren.

Wanneer is de sporthal klaar?

De sporthal is een ontwerp van AG-architects. De bouw is in volle gang en de planning is dat deze in december 2021 gereed is. Begin 2022 wordt de hal feestelijk geopend. De hal gaa gebruikt worden voor topsport volleybal en schoolgym.

Meer informatie over het project is te vinden op  Haarlem nieuwe Sporthal