Het gymt extra fijn in de Haarlemse gymzaal Phoenix

Foto: Charles Duijff

Aan de Phoenixstraat in Haarlem centrum werd donderdag 7 oktober gymzaal Phoenix geopend door de kinderen van de groepen 4 van basisschool De Kring. Zij gymden tot nu toe in de Beijneshal, maar hebben er vanaf vandaag een prachtige gymzaal bij. Gymzaal Phoenix is gebouwd met extra oog voor duurzaamheid.

De Beijneshal wordt eerdaags gesloopt, dus moest er een alternatieve locatie gevonden worden voor de gymles aan de kinderen van basisschool De Kring. De ruimte werd aan de Phoenixstraat gevonden. De gemeente bedacht samen met de basisschool waar de nieuwe gymzaal allemaal aan moest voldoen. “Vanuit de gemeente hebben we inmiddels behoorlijk wat ervaring met duurzaam bouwen. Maar een school heeft veel meer ervaring als het komt op de invulling van een gymzaal. Samen waren de randvoorwaarden snel opgesteld”, zegt Jur Botter, wethouder Onderwijs.

Duurzaam

De gymzaal is een duurzaam en energiezuinig gebouw. De gymzaal wordt verwarmd met een WKO-installatie. Deze haalt de warmte uit de grond, er is geen aardgas voor nodig.

Op het dak ligt een unieke combinatie van zonnepanelen en sedum. De zonnepanelen leveren de energie voor het gebouw en het sedum zorgt voor isolatie en haalt CO2 uit de lucht.

Naam Phoenix

Gymzaal Phoenix staat in de Phoenixstraat. En deze straat heeft zijn naam te danken aan Weverij de Phoenix die hier vroeger stond. Deze weverij ging lang geleden failliet en werd afgebroken. Maar zoals de vogel Phoenix die herrijst uit zijn eigen as, staat er nu op de plek van de weverij weer een nieuwe Phoenix.