Vrijwilligersdag: deze drie Haarlemmers maken het verschil

Foto: Gemeente Haarlem, aangeleverd

Dinsdag 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag! Deze drie Haarlemmers zetten zich met hart en ziel in voor het Rode Kruis, de Antonius gemeenschap en als taalcoach. Zo betekenen ze veel voor onze stad!

Op de ambulance

Vincent Wolbers is chauffeur en begeleider op de rolstoelbus en ambulance van het Rode Kruis. Deze ambulances vervoeren mensen, als de ritten niet dringend zijn. Daar zit soms een heftig verhaal achter: “Zo bracht ik een keer een meneer vanuit het ziekenhuis naar huis die uitbehandeld was. Hij ging naar huis om daar in zijn eigen omgeving in het bijzijn van zijn familie te sterven. Hij was heel zwak en kon nauwelijks praten, maar toen we hem thuis op zijn bed legde bedankte hij ons voor onze hulp. Dat raakte mij zeer.”

Het gevoel dat hij echt iets voor een ander kan betekenen, maakt het werk voor hem de moeite waard. “Dat is een heel dankbaar gevoel. Het is goed om mensen te helpen die het minder goed hebben dan jij. Daar wordt de wereld beter van.”

Niet alleen voor gepensioneerden

Bernadette Meertens is vrijwilliger bij de Antonius gemeenschap, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare mensen in Haarlem. Zij heeft een betaalde baan voor vier dagen in de week, en besteedt de vijfde dag van haar werkweek aan vrijwilligerswerk. “Dat is goed te combineren. Vrijwilligerswerk is dus zeker niet alleen voor gepensioneerden.”
Bij de Antonius gemeenschap doet Bernadette van alles. Bijvoorbeeld koken voor kwetsbaren, of hapjes en een high tea verzorgen voor een verzorgingshuis. Eén van de dingen waar ze met de meeste trots op terugkijkt, is de start van de alliantie tegen kinderarmoede. Dertien Haarlemse organisaties hebben die op 15 oktober ondertekend. In het bijzijn van de kinderburgemeester en andere kinderraadsleden zijn ze een netwerk gestart om kinderarmoede in onze stad tegen te gaan. “Vrijwilligerswerk geeft mij veel voldoening. Ik haal plezier uit het samenwerken met anderen en nieuwe mensen ontmoeten.”

Nieuwkomers

Orlando Ferreira komt oorspronkelijk uit Portugal en woont nu zo’n twintig jaar in Nederland. Hij weet dus hoe moeilijk het is om in een nieuw land te komen en een compleet andere taal te moeten leren. Daarom helpt hij nu als taalcoach bij De Wereldkeuken andere nieuwkomers. “Mijn vrouw is Nederlands, dus toen ik hier kwam, was ik niet alleen. Maar veel van de mensen die ik help, zijn dat wel. Dat kan voor eenzaamheid zorgen. Ik ben blij dat ik elke dag iets kan betekenen voor mensen. Ik ben niet alleen iemand met wie ze de taal kunnen oefenen, maar ook iemand waarmee ze kunnen praten. Ik help ze om beter te integreren in de maatschappij.”

Indrukwekkende verhalen

De verhalen van de mensen die hij helpt, zijn vaak zeer indrukwekkend. “Ik was voorbereid op verhalen over oorlog, maar het geweld, het vluchten – alle ontberingen… En daarnaast ben ik erg geschrokken van verhalen over mannen die vrouwen onderdrukken en huiselijk geweld. Ik vind dat heel erg om te horen.”

Waarom zouden meer mensen vrijwilliger moeten worden? “De maatschappij is momenteel zo gepolariseerd, met zoveel extreme meningen. Veel mensen die zich afsluiten voor anderen. Als vrijwilliger kom je in aanraking met anderen en wordt je wereld groter. Je ontdekt dat mensen vaak dezelfde problemen ervaren en dat we best op elkaar lijken. Dat ontdekt je als je je ervoor openstelt.”

Benieuwd wat jij als vrijwilliger voor Haarlem kunt betekenen? Kijk op www.haarlemvoorelkaar.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen