Minder kans op betaalbare woning in Haarlem en regio

Foto: Wikipedia

Haarlem voert met ingang van deze maand opkoopbescherming in; woningen met een WOZ-waarde tot €389.000 niet meer bestemd voor verhuur.

De kans op een betaalbare woning in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Haarlem onderdeel van is, is de afgelopen twee jaar verder afgenomen. Een steeds groter deel van de woningvoorraad in Haarlem en de regio bestaat uit dure huur- en koopwoningen. Steeds minder mensen met een laag of middeninkomen kunnen daardoor een huis vinden.

Dit blijkt uit de eerste resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA), dat in 2021 voor de derde keer is gehouden. De resultaten van het WiMRA voor Haarlem volgen in grote lijn het beeld van de MRA.

Het aandeel sociale huurwoningen van corporaties is stabiel in Haarlem.  De voorraad sociale huurwoningen van particulieren krimpt in aandeel. Het aandeel vrije sector huurwoningen is geleidelijk toegenomen. Deze duurdere particuliere verhuur groeide van 8% in 2017 naar 11%. Dit maakt de kansen voor mensen met een laag- of middeninkomen op een betaalbare huurwoning kleiner. Ook de kansen voor mensen met lage en middeninkomens op een betaalbare koopwoning zijn kleiner geworden.

Opkoopbescherming
Om koopstarters op de woningmarkt  en mensen met een middeninkomen meer kansen op een betaalbare woning te bieden, geldt in heel Haarlem vanaf 1 februari dit jaar de opkoopbescherming.

Dit is een maatregel die het in principe verboden maakt om koopwoningen aan te kopen en vervolgens te verhuren. Het doel van de maatregel is om de aankoop van goedkope en middeldure koopwoningen door investeerders tegen te gaan, zodat er meer van deze woningen beschikbaar blijven voor starters op de woningmarkt.

De opkoopbescherming geldt voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot €389.000. Voor deze koopwoningen moet een vergunning worden aangevraagd om ze te verhuren. De vergunningen worden in principe alleen verleend voor specifieke situaties: verhuur aan eerste- en tweedegraads aanverwanten en familieleden, tijdelijk gebruik tot 12 maanden, verhuur van woningen verbonden aan een winkel, kantoor- of bedrijfsruimte, en verhuur door corporaties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen