Doe mee met de tegelwipactie op zaterdag 14 mei

Foto: Charles Duijff

In Haarlem is op zaterdag 14 mei 2022 een stadsbrede tegelwipactie. Haarlem doet voor de tweede keer mee met het NK Tegelwippen, een landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met als doel: meer ruimte voor groen in de stad. Het is mogelijk om tegels en zand op verschillende plekken in de stad om te ruilen voor planten. Wipt u ook een tegeltje mee?

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met als doel: meer ruimte voor groen in de stad. Het is mogelijk om tegels en zand op verschillende plekken in de stad om te ruilen voor planten. Wipt u ook een tegeltje mee?

Op verschillende plaatsen in de stad kunt u tegels en zand inruilen voor plantjes. De actie vindt plaats tussen 10.00 en 16.00 uur. Inleverpunten zijn:

  • Buurtcentrum De Tulp (Rozenprieel)
  • De Stookkamer (Zuidwest)
  • Ecosol locatie De Nieuwe Werf (Patrimoniumbuurt)
  • Hoek Koralensteeg (Houtmarkt, Burgwal en Scheepmakersdijk)
  • Max Eeuweplein (Sportheldenbuurt)
  • Nieuw Guineaplein (Indische Buurt)
  • Wijkcentrum ’t Broederhuis (Amsterdamse buurt)
  • Wijkcentrum Alleman (Parkwijk)
  • Wijkraadkamer (Europawijk)
  • Zaanenpark (Planetenwijk en Bomenbuurt)Meer informatie en inspiratie voor een groene omgeving vindt u op www.haarlem.nl/groen.

Geveltuintje

Heeft u geen eigen tuin? Dan kunt u tegels wippen voor een geveltuintje. Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Vooral straten met huizen zonder voortuinen zijn geschikt. Geveltuintjes zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de gevel, stort er tuinaarde en plant de plantjes. Wilt u een geveltuintje aanleggen? Let dan wel even op de spelregels.

Foto’s van het resultaat

Natuurlijk willen we in Haarlem zo hoog mogelijk in het eindklassement van het NK komen. Registreer daarom de verwijderde tegels. Dat kan door twee foto’s in te sturen, eentje van voor en eentje van na het tegelwippen via  MEEDOEN

Het klimaat verandert snel. We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Maar we moeten ons ook voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Door slimme maatregelen kunnen we samen zorgen dat de gevolgen voor Haarlemmers beperkt blijven. Minder tegels, meer groen. Tegels maken de stad heter als de zon schijnt en laten geen water door wanneer het regent. Bomen en planten zorgen juist voor verkoeling tegen hitte. Op groene plekken kan water makkelijker weg bij hevige regen en het verdampt bij hitte. Planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren aan en vergroten de biodiversiteit. En het staat ook nog eens leuk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen