Haarlem ontvangt 62 miljoen voor nieuw OV-knooppunt en Europaweg

Foto: Gemeente Haarlem

Het Rijk stelt 62 miljoen euro subsidie beschikbaar aan Haarlem. Dit werd vandaag bekendgemaakt. Met de grootste subsidie die Haarlem ooit gekregen heeft komt de bouw van OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid een stuk dichterbij. Ook kan de Europaweg aangepakt worden. Dit betekent een enorme positieve bijdrage aan de bereikbaarheid in de regio en de woningbouwopgave in Haarlem.

OV-knooppunt Haarlem Nieuw-Zuid is een belangrijk project, voor Haarlem en voor de regio. Duizenden inwoners forenzen nu al elke dag van en door Haarlem naar een werkplek buiten Haarlem. Met op de middellange termijn meer dan 10.000 nieuwe woningen en ruim 8.000 nieuwe arbeidsplaatsen in Haarlem, neemt deze drukte alleen maar toe. Naar verwachting zal het openbaar vervoer in Haarlem tot 2040 met zo’n 50% groeien.

Europaweg
Haarlem ontvangt behalve voor het OV-knooppunt ook geld voor de aansluitende Europaweg. Waar nu nog een brede autoweg ligt, zal een groene stadsstraat komen. Verkeerslichten zullen grotendeels verdwijnen, de fietser heeft er voorrang en er zal een prettig en groen verblijfsklimaat ontstaan. Bovendien biedt de vernieuwde Europaweg de ruimte om klimaatopgaven te realiseren, zoals het opvangen van regenwater.

Wethouder Roduner: “De afgelopen jaren is door bestuur en organisatie gericht gewerkt aan visies en plannen voor de toekomst van onze stad. We zijn ontzettend blij en trots dat het harde en goede werk van Haarlem door het Rijk is herkend en beloond met deze subsidie.”

Wethouder Berkhout: “Het nieuwe knooppunt betekent, met onder andere snelle busverbindingen naar bijvoorbeeld Schiphol en de Zuidas Amsterdam, een flinke aanvulling op de al bestaande verbindingen.”

Samenwerking
De subsidie komt uit het project Bereikbare Steden, een gezamenlijke aanpak van het Rijks- en regioprogramma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (SBAB) en het Metropool Regio Amsterdam-programma Bouwen & Wonen. Hiermee werken Rijk, provincies, en MRA samen met gemeentes om de enorme regionale woningbouw opgaven en bereikbaarheid te versnellen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen