Geen blauw-gele St. Bavo meer, maar steun aan Oekraïne blijft

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Woensdagavond 24 augustus 2022 is de St. Bavokerk aan de Grote Markt voor het laatst blauw-geel verlicht. Woensdag is het precies een half jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. De verlichting van de kerk in de kleuren van de Oekraïense vlag diende als signaal voor steun aan het land.

(bron: Gemeente Haarlem)

“Het blauw-geel verlichten van de toren van de St. Bavokerk is een krachtig signaal geweest voor onze steun aan Oekraïne. Een signaal is tijdelijk, de steun en hulp blijft”, zegt burgemeester Jos Wienen.

“In Haarlem en in de omgeving vonden gevluchte Oekraïners een veilig onderkomen. We blijven ze opvangen en helpen zolang dat nodig is. Dit doen we op allerlei manieren. Naast de zoektocht naar opvanglocaties, zorgen we er bijvoorbeeld voor dat Oekraïense kinderen naar school kunnen en helpen we mensen die een baan willen vinden. Inwoners bieden ook steun. Er zijn verschillende hartverwarmende initiatieven van vrijwilligers waar we trots op mogen zijn, bijvoorbeeld RASOM en Haarlem4Ukriane”, aldus de burgemeester.

Onderwijs aan Oekraïense kinderen
De gemeente zorg samen met de schoolbesturen ervoor dat Oekraïense kinderen weer een ‘normale’ lesdag kunnen volgen. De kinderen kunnen onderwijs volgen op diverse schoollocaties in Haarlem. De gezamenlijke schoolbesturen en de gemeente hebben hier afspraken over gemaakt. Voor de zomervakantie hebben ongeveer 180 kinderen de lessen gevolgd.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen naar de Internationale Taalklas (ITK). ITK is gespecialiseerd in nieuwkomersonderwijs aan kinderen die nieuw in Nederland zijn en wonen in de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Velsen, Bloemendaal of Heemstede. Kinderen ouder dan 12 gaan naar de Internationale Schakelklas (ISK). Kleuters kunnen in de meeste gevallen terecht op een reguliere basisschool in de buurt.

Speciale status
Oekraïense vluchtelingen hebben van de Europese Unie een speciale status gekregen, waardoor ze in Nederland mogen werken. Een deel van de opgevangen Oekraïners wil graag aan het werk. Ze worden geholpen door het Werkgevers Servicepunt, een samenwerking tussen het UWV en de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede.

Banenmarkt
Het Werkgevers Servicepunt organiseerde op 14 juli een speciale banenmarkt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Potentiële werkgevers en werknemers kwamen zo met elkaar in contact. Er waren zo’n 20 uitzendbureaus en werkgevers aanwezig met vacatures in uiteenlopende richtingen (magazijnwerk, horeca, productiewerk, groenvoorziening, bouw, inpakwerk, et cetera). Tolken zorgden ervoor dat de communicatie tussen werkgevers en Oekraïners makkelijker werd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen