10 jaar pontje Spaarneveer

Foto: Charles Duijff

Dinsdag 30 augustus 2022 viert de pont Spaarneveer haar 10e verjaardag. Dagelijks vaart ze honderden fietsers en voetgangers gratis over van Haarlem Zuid-West naar Schalkwijk en andersom.

Het Spaarneveer is een 11 meter lang elektrisch pontje. Al bijna 10 jaar lang vaart ze elke dag van het jaar en is alleen vrij op de Eerste Kerstdag.

Verbinding voor jong en oud

Het Spaarneveer is een pont voor iedereen. Van wandelaars met hun hondjes tot toeristen en scholieren. Door de pont is de fietstijd stuk korter. “Het is een gezellig moment om je schooldag mee te beginnen. De pont was is voor mij heel belangrijk, want het scheelt mij 10 minuten, wat in de ochtend heel veel is!”, vertelt een scholier van de Vrije School.

De pont, mijn beste vriend

Alle 30 schippers van de pont zijn vrijwilligers van Stichting De Stad Heeft Je Nodig. Paul Stroosnijder, schipper en vrijwilliger van het eerste uur, vertelt trots over de pont. “De pont is mijn beste vriend. Die ene vriend waar je altijd graag mee omgaat.”
Hij werkt inmiddels 10 jaar als schipper en wil niet denken aan de dag dat hij stopt. “Ik ben 62 jaar en woon alleen met mijn hond. Het meeste sociale contact, heb ik op de pont. Dat doet mij goed. En wie wil er nou niet 300 keer per dag ‘dankjewel’ horen?”

Van peddelen naar zonne-energie

De huidige elektrische pont vaart zoals gezegd nu zo’n tien jaar. Maar de geschiedenis gaat verder terug! Tot 1924 voer op dezelfde plek een roei/veerboot. Toen was de oversteek al erg populair. De pont werd in 1916 al meer dan 21.000 keer gebruikt, wat erg veel was voor die tijd.

Maar toen er in het Roozenprieel en de Slachthuisbuurt een nieuw pontje kwam, daalde het aantal passagiers. Dit betekende uiteindelijk het einde voor de veerboot. Maar gelukkig was daar in 2012: de tewaterlating van het Spaarneveer! Het pontje waarmee we nu kunnen overvaren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen