Ondernemers gezocht die groene stroom willen leveren

Foto: Charles Duijff

Haarlem wil lokaal duurzame energie afnemen én het opwekken van groene stroom in de regio stimuleren. Daarom koopt de gemeente vanaf 2023 elektriciteit via een energiemarktplaats in.

Bron gemeente:

Ondernemers uit de regio kunnen groene stroom die ze opwekken, maar zelf niet gebruiken, aan de gemeente verkopen.

Gemeenten zijn voor hun energiebehoefte aanbestedingsplichtig. Wat voorheen niet kon, kan nu wel; dynamisch energie inkopen van ondernemers uit de eigen regio. De gemeenten werken met een zogenaamd ‘Dynamisch Aankoopsysteem (DAS)’. Het platform dat hiervoor gebruikt wordt is de Groendus Energiemarktplaats, waar vraag en aanbod van duurzame energie samenkomen.

Betere prijzen voor producenten

Haarlem is niet de enige gemeente in de regio die gebruik gaat maken van de marktplaats. Haarlem doet dit als trekker van het inkoopsamenwerkingsverband gemeente Haarlem (SGH) (Zandvoort, Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer en Spaarnelanden). Op 2 september zijn de samenwerkende gemeenten via TenderNed de aanbesteding voor schone energie gestart. Producenten die voldoen aan de selectiecriteria komen in aanmerking voor deelname. De deelnemende producenten profiteren van betere prijzen omdat zij geen afdracht meer aan een traditionele energieleverancier hoeven te betalen. Daarbij kunnen zij gunstige prijsafspraken maken voor de langere termijn.

Aanmelden

Nog niet eerder kochten gemeenten energie op deze vernieuwende manier in. Producenten van groene stroom kunnen zich aanmelden voor de aanbesteding via TenderNed, meer informatie over de DAS is te vinden via GROENdus

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen