Leegstaand gebouw maakt plaats voor jongerenwoningen

Foto: Google - streetview

HAARLEM – Gemeente Haarlem en jongerenhuisvester 1828 Groep tekenden op 8 september de overeenkomst voor woningbouw aan het Spaarne. Het plan is om 140 zelfstandige huurappartementen voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar te bouwen.

Op de hoek van de Schoterbrug en de Spaarndamseweg staat een oud transformatorstation dat al jaren niet meer in gebruik is. 1828 Groep heeft dit gebouw gekocht.

Er komen naast woningen ook horecavoorzieningen en de kade wordt flink groener gemaakt. De appartementen zijn bedoeld voor (werkende) jongeren tussen 18 en 28 jaar. In het pand dat 1828 zal gaan heten, wonen ze zelfstandig in een 1- of 2-kamerappartement met ín het gebouw voorzieningen en ruimtes om samen te delen. Zoals een woonkamer, werkplekken, terras, wasmachines en elektrische deelauto’s. De invulling hiervan wordt samen met jongeren uit Haarlem uitgewerkt in een ‘woonpanel’.

Lastig om betaalbare plek te vinden
“Als je nu tussen de 18 en 28 jaar oud bent, is het enorm lastig om een betaalbare eigen woonplek te vinden. Met de appartementen die de 1828 Groep in Haarlem wil bouwen, kunnen we jongeren op weg helpen op de woningmarkt”, zegt Floor Roduner, wethouder Wonen.

Jongerencontract
Een groot deel van de 1828-appartementen valt onder sociale huur en veel van de jongeren komen in aanmerking voor huurtoeslag. Alle huurders krijgen een zogenaamd ‘jongerencontract’. Dat betekent dat ze er 5 jaar kunnen wonen. Ondertussen bouwen ze inschrijfduur op, zodat ze na een aantal jaar kunnen doorstromen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen