Posthuis Zaanenpark van, voor en door de wijk

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De gemeente Haarlem heeft afgelopen woensdag symbolisch de verantwoordelijkheid voor de komst van het nieuwe Posthuis Zaanenpark gegeven aan Stichting Posthuis Zaanenpark. De twee partijen ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst, waarin de afspraken en verantwoordelijkheden staan.

Toen het Posthuis in mei 2020 afbrandde, kwam Stichting Posthuis Zaanenpark met het idee om het pand samen met de buurt opnieuw op te bouwen en het pand te kopen. Zodat het nieuwe Posthuis écht van, voor en door de wijk wordt. De gemeenteraad stemde hierin mee.

Het afgebrande Posthuis (foto: Charles Duijff)

Een plek voor iedereen
Het nieuwe Posthuis wordt vooral een plek waar mensen samenkomen. “We bouwen een duurzaam Posthuis waar iedereen zich vrij moet voelen om in te lopen, terecht kan voor een kop koffie en waar we samen nieuwe ideeën kunnen bedenken om de buurt nog leuker te maken!”, vertelt bestuurslid Thijs.

Uniek voorbeeld van Uitdaagrecht
Eva de Raadt, wethouder Vastgoed: “Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst komt het nieuwe, duurzame Posthuis weer een stap dichterbij. Fijn om te zien dat zoveel mensen uit de buurt meehelpen om het project tot een succes te brengen. Het Posthuis is een uniek voorbeeld van het Uitdaagrecht en daar zijn we best trots op!”

Bij het Uitdaagrecht kunnen bewoners of initiatieven taken van de overheid overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Buurtbewoners weten vaak ook beter wat er nodig of wenselijk is in een wijk: een plek voor ontmoeting. “Nu hebben we geen plek waar we elkaar kunnen ontmoeten. Toen er vlak voor de brand nog een koffietent in zat, merkten we hoe gezellig het was en zien we nu in hoe belangrijk het is dat we elkaar ergens kunnen ontmoeten”, vertelt buurtbewoner Minouche.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen