Haarlem herdenkt en viert op 4 en 5 mei

Joods Monument op het Philip Frankplein
Joods Monument op het Philip Frankplein
Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Op 4 mei herdenken we onze oorlogsslachtoffers. Er zijn dan in Haarlem verschillende herdenkingen waar iedereen bij kan zijn. Op 5 mei vieren we de vrijheid met Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout.

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter. Toch hebben veel Haarlemmers via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Het is belangrijk dat we ons blijven herinneren wat er tijdens oorlogen is gebeurd, zodat we kunnen leren van het verleden. Het thema van dit jaar is ‘Leven met oorlog’, wat ons herinnert aan de impact die oorlog heeft op het dagelijks leven van mensen. Het herdenken van de slachtoffers en het erkennen van hun lijden is daarom erg belangrijk.

Samen in stilte herdenken
Ook dit jaar zijn er meerdere herdenkingen bij de monumenten in onze stad. De centrale herdenking begint in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Daarvandaan vertrekt de stille tocht richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef.

Programma

  • 18.00 uur Inloop St. Bavokerk Grote Markt
  • 18.30 uur Start programma in de kerk
  • 19.10 uur Vertrek stille tocht via Joods monument
  • 19.45 uur Aankomst stille tocht bij standbeeld ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef
  • 19.50 uur Voordracht door burgemeester Jos Wienen
  • 20.00 uur Twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus
  • 20.05 uur Een leerling van de Dreefschool draagt een gedicht voor en worden er kransen gelegd.
  • 20.25 uur  Start defilé

De herdenking bij de Westergracht begint om 19.30 uur bij het monument. De herdenking in het Burgemeester Reinaldapark begint om 19.00 uur met een dienst in het Reinaldahuis. De herdenking bij de Jan Gijzenbrug begint om 19.20 uur. Het volledige Haarlemse programma vindt u op www.4meihaarlem.nl(link is extern).blieke Werken aan de Brouwerskolkweg om deel te nemen aan de stille tocht.

In Spaarndam kunt u om 19.25 deelnemen aan de herdenkingsbijeenkomst op het Kerkplein en in Overeen om 18.00 uur in het gebouw van Publieke Werken aan de Brouwerskolkweg om deel te nemen aan de stille tocht.

Bevrijdingsconcert
Dit jaar is er ook weer een Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Dit begint om 20.30 uur. Het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers treedt op met Rilan & The Bombardiers. Zangeres LAKSHMI treedt op met het orkest en delen Lenthe en Bohdi Jay verhalen over Myriam Mater (1931) en Jack Courant (1924) – die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingspop.nl.

Bevrijdingspop
Op 5 mei vieren we onze vrijheid. In Haarlem gebeurt dat al sinds 1980 met Bevrijdingspop. Het gratis festival barst dit jaar weer los in de Haarlemmerhout. Met muziek en allerlei activiteiten. Er zijn verschillende sprekers, een democratie quiz en u kunt speeddaten met oorlogsveteranen. Kijk voor het programma op www.bevrijdingspop.nl.

Publiekshal
Op donderdag 4 mei sluit de publiekshal om 18.00 uur. Op vrijdag 5 mei is de gemeente gewoon open.

Gevolgen voor het verkeer

  • In Haarlem is de Jan Gijzenkade ter hoogte van de Rijksstraatweg woensdag 4 mei afgesloten vanaf 19.00 uur tot na de herdenking om 20.00 uur.
  • Ook Bevrijdingspop heeft gevolgen voor het verkeer. Bekijk alle informatie hierover op de website van Bevrijdingspop.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen