Verduurzaamde bibliotheek Haarlem Centrum officieel geopend

Foto: Charles Duijff

Op donderdag 11 mei 2023 heeft wethouder De Raadt de verduurzaamde bibliotheek in het centrum officieel geopend. Er is groot onderhoud aan de bibliotheek gedaan en er is verduurzaamd.

Bron gemeente:

Het gebouw is geïsoleerd en het dak is geschikt gemaakt voor zonnepanelen. De bibliotheek heeft een beter energielabel en voldoet aan de eisen van deze tijd.

Eva de Raadt, wethouder Vastgoed: “Ik ben er trots op dat zo’n oud gebouw weer helemaal aan de eisen van deze tijd voldoet dankzij groot onderhoud en de verduurzamingsmaatregelen.” Het oude deel van de bibliotheek in het centrum, de Doelenzaal, is een Rijksmonument. Het nieuwere gedeelte is genomineerd om een gemeentelijk monument te worden. Daarom mocht tijdens de verbouwing aan de buitenkant van de panden niets veranderen. En dat bracht uitdagingen met zich mee. Zo zijn nieuwe klimaatinstallaties in oude opslagruimtes en in de kelder van het gebouw geplaatst.

Werkzaamheden

De verbouwing van de bibliotheek heeft ongeveer een jaar geduurd. Als eerste is het achterstallige onderhoud aangepakt. De klimaatinstallaties stamden nog uit de jaren ’70 en er waren problemen met lekkages. Ook is de bibliotheek duurzamer gemaakt. Zo is bijvoorbeeld alle oude verlichting vervangen door ledverlichting. Aangezien de lampen vrijwel dagelijks van ’s ochtends vroeg tot soms nog laat in de avond branden, levert dat een behoorlijke energiebesparing op. De bibliotheek was ook tijdens de verbouwing open voor bezoekers. Ook in die periode kwamen er veel mensen om boeken te lenen, te lezen of te studeren.

Duurzaam Gastvrij

Voor de verbouwing had het gebouw energielabel G. Momenteel wordt onderzocht welk energielabel het pand na de verbouwing heeft. De verwachting is energielabel B. Vlak na de verbouwing heeft bibliotheek Zuid-Kennemerland, onder andere voor de vestiging in het centrum, een gouden Duurzaam Gastvrij Keurmerk ontvangen. Dit is een keurmerk voor bedrijven die meer doen om het milieu te sparen dan normale wet- en regelgeving vereist, zonder in te leveren op comfort en kwaliteit.

KLIK HIER voor info site gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen