Gemeente Haarlem bindt strijd aan met iepziekte

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De iep is een herkenbare boom in Haarlem. De laatste jaren worden steeds meer iepen ziek door een agressieve schimmel. Samen met Spaarnelanden probeert de gemeente Haarlem dit tegen te gaan.

(bron en foto’s: Gemeente Haarlem)

De iep is een loofboom die zo’n 30 meter hoog kan worden. Hij kan heel oud worden, wel 400 tot 600 jaar. De top groeit meestal naar boven toe breed uit. Iepen bloeien alleen tijdens een korte periode vroeg in het voorjaar. Je herkent de iep aan zijn bladeren: door de nerven lijken het net veren. De blaadjes hebben een gezaagde bladrand. Iepen maken al eeuwen onderdeel uit van het straatbeeld in Haarlem.

Sinds een paar jaar komt de iepziekte steeds vaker voor. De ziekte wordt verspreid door kleine zwarte kevers: iepenspintkevertjes. Ze leggen hun eitjes op een verzwakte iep die vervolgens ziek wordt. Ook gezonde bomen kunnen worden besmet. Bijvoorbeeld doordat de wortels onder de grond contact maken met een zieke iep. Het vervoeren van haardhout kan de ziekte ook verspreiden.

Injecteren tegen iepziekte
In de maanden mei en juni start Spaarnelanden met het injecteren van iepen tegen de iepziekte. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen net uitlopen. Spaarnelanden behandelt dit jaar 1280 iepen met een leeftijd van 25 jaar en ouder van iepsoorten die niet resistent zijn tegen iepziekte.

Soms lukt het niet om een iep met een injectie te beschermen. De zieke iep moet dan zo snel mogelijk gekapt en afgevoerd worden, om te voorkomen dat meer bomen worden besmet. Spaarnelanden kapt de zieke bomen dan en voert ze veilig af.

Sporen van de iepspintkever. Foto door Spaarnelanden

Zieke iepen herkennen
Waaraan herken je een zieke iep? Normaal gesproken zijn de bladeren in de zomer fris en groen. Maar als de boom ziek is, zie je te vroeg in het jaar al herfstkleuren verschijnen en verliest de boom zijn bladeren. Kenmerkend voor een zieke iep zijn kale takken, soms met nog een paar verdorde blaadjes aan de uiteinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen