Haarlem doet proef vrije openingstijden horeca; 17 zaken bepalen zelf openings- en sluitingstijd

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – Haarlem heeft de ambitie om niet alleen overdag, maar ook in de nacht een aantrekkelijke stad te zijn. Als eerste stap naar een levendige nachtcultuur wordt gestart met vrije openingstijden voor horeca. Van 1 juni 2023 tot 1 december 2024 mogen 17 horecazaken met een vergunning zelf weten hoe laat ze open of dicht gaan.

De meeste locaties die meedoen liggen in het centrum van Haarlem: De Flapcan, Café Stiel’s, Bugsy’s, Du Theatre, Café de Koning, Kokonoches, Bar Wigbolt, Baja Beach Bar, The Wolfhound, Van Beinum, Restaurant Toujours, Polo Bar, Coster 52° en Bobbi Bar-Dancing. Patronaat, die net buiten het centrum ligt, doet ook mee aan de proef. In Oost doen Skatepark Haarlem en Tenminste Houtbaar mee.

Onderzoek naar effecten van de proef
Tijdens de 1,5 jaar durende proef worden omwonenden, ondernemers, veiligheidsprofessionals en uitgaanspubliek betrokken bij een onderzoek. We willen weten hoe alle groepen de verruimde openingstijden ervaren. We kijken daarbij naar overlast rondom de horeca en ook naar de bijdrage aan het Haarlemse nachtleven. Om dit goed in beeld te krijgen, start het onderzoek met een meting waaruit blijkt hoe de situatie nu is. Tussentijds en aan het einde van de proef volgt nog een meetmoment. Na de proef komt er een verslag van de onderzoeksresultaten. De Haarlemse gemeenteraad beslist hoe het daarna verder gaat met vrije openingstijden voor horeca.

Onderzoeksgebieden
Er zijn 5 onderzoeksgebieden benoemd rondom de horecazaken die meedoen:

  • Onderzoeksgebied: Patronaat/De Flapcan
  • Onderzoeksgebied: Tenminste Houtbaar
  • Onderzoeksgebied: Skatepark
  • Onderzoeksgebied: Grote Kerk
  • Onderzoeksgebied: Smede-, Jans- en Kruisstraat

Wie in een onderzoeksgebied woont, ontvangt eind mei een eerste brief met daarin het verzoek om een vragenlijst in te vullen. Ook worden in de onderzoeksgebieden overlastmeldingen en incidenten in kaart gebracht die te maken hebben met uitgaan.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op onze webpagina Proef vrije openingstijden horeca.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen