IVN adviseert Haarlemmers: Breng de Kennemerduinen naar jouw tuin

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Veel Haarlemmers genieten graag van de mooie natuur in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Die mooie bloemen en planten komen nog veel dichterbij als je van jouw tuin een echte duintuin maakt.

In een duintuin groeien planten die van nature in de omgeving voorkomen. Dat is niet alleen mooi om te zien maar trekt ook vogels, egels en vlinders aan. Dieren uit de omgeving vinden er schuil- en nestelplekken. Ook als je in de stad woont kunt u een duintuin aanleggen.

Haarlem kleurt groen
De gemeente Haarlem doet er alles aan om te komen tot een groene en klimaatbestendige stad. Duintuinen helpen de stad beter bestendig te maken tegen extreme hitte of wateroverlast. En een gezonde natuurlijke omgeving is goed voor onze gezondheid.

Planten die weinig onderhoud vragen
Plantenliefhebbers van IVN Natuureducatie, Thijsse’s Hof, PWN, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben een plantenlijst samengesteld met inheemse en gebiedseigen planten. Inheems betekent dat de planten van nature in Nederland voorkomen. Gebiedseigen wil zeggen dat de planten van nature in Nederland voorkomen, maar alleen in bepaalde gebieden. Een voordeel van inheemse en gebiedseigen planten is dat ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en daarom minder onderhoud vragen.

Duinroos (foto: Pxfuel)

Maak van jouw stadstuin een duintuin
Iedereen kan een duintuin maken. Op de website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is alle informatie daarvoor te vinden: een stappenplan, een plantenlijst en een lijst van tuincentra waar je de zaden of planten kunt kopen. Maar ook bijvoorbeeld hoe je handig gebruik kunt maken van regenwater, of hoe je plekken inricht voor nuttige diertjes.

Maak van jouw tuin een echte duintuin www.jouwduintuin.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen