Parkeergarage Sonneborn kan zorgen voor minder parkeerdruk Indischewijk

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De parkeerdruk in de Indischewijk is een van de hoogste in Haarlem. Het invoeren van de maatregelen voor gereguleerd parkeren is hier onvoldoende. Daarom stelt het college voor om te zorgen voor meer parkeermogelijkheden op de locatie Sonneborn.

(bron: Gemeente Haarlem)

Op deze plek is een unieke kans om een gemeentelijke parkeergarage met 190 parkeerplekken mee te nemen in het plan voor met name woningbouw van ontwikkelaar VORM. Aan de raad wordt gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van € 20 miljoen voor parkeervoorzieningen waarvan € 12 miljoen voor de parkeergarage Sonneborn.

We hebben samen met VORM diverse varianten bekeken om het aantal parkeerplekken in het project Sonneborn te vergroten. In goed overleg is een plan gemaakt dat stedenbouwkundig verantwoord is en waarvan de totale kosten acceptabel zijn.

In kader van parkeerregulering
De parkeergarage is een goede manier om de hoge parkeerdruk in de wijk te verminderen. Andere manieren zijn er vrijwel niet. Parkeren voor bewoners in openbare parkeergarages is één van de concrete bouwstenen uit de Nota Uitwerking parkeerregulering. We hebben met deze nota veel maatregelen vastgesteld. Met deze maatregelen wordt de balans tussen parkeerruimte en andere noodzakelijke functies in de openbare ruimte hersteld. In de meeste wijken werkt een combinatie van de invoering van betaald parkeren met een vergunningenplafond en het sturen op het beter gebruik van private parkeerplaatsen. In de Indischewijk is dat niet het geval.

Ander type woningen
Het voormalige Sonneborn-terrein maakt deel uit van de ontwikkelzone Spaarndamseweg. Projectontwikkelaar VORM wil deze locatie ontwikkelen met circa 150 woningen, een Blijfhuis en commerciële voorzieningen. De parkeergarage heeft als gevolg dat er gedeeltelijk een ander type woningen wordt gebouwd. Er komen meer rijtjeshuizen en (huur)appartementen. Met de parkeergarage is er ook beter toegang tot de groene ruimte van het project.

Wat gaat er gebeuren
Het college legt het voorstel voor aan de raad. We werken samen met VORM de plannen verder uit tot een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan. We verwachten dat het ontwerp-bestemmingsplan nog dit jaar ter inzage gaat. We zullen dan ook een bewonersavond organiseren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen