Europaweg van autoweg naar groene stadsstraat

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De gemeente Haarlem heeft plannen gemaakt om de Europaweg te vernieuwen. De drukke en versteende Europaweg wordt een groene stadstraat waar het ook fijn fietsen en wandelen is.

(bron en foto: Gemeente Haarlem)

De Europaweg is nu nog vooral een weg voor auto’s. Dat gaat veranderen. Straks is het een levendige stadsstraat met veel bomen en planten, veilige fietspaden en brede stoepen. Het groen is niet alleen mooi, het zorgt er ook voor dat de weg en de omgeving ’s zomers koeler blijven. En dat bij hevige regenval het water makkelijk kan weglopen. Dat is nodig omdat het klimaat verandert.

Ruimte voor de fiets en de bus
Daarnaast willen we in Haarlem meer ruimte geven aan de fiets en het openbaar vervoer. Aan beide kanten van de weg komt een 2-richtingenfietspad. De busbaan in het midden blijft. De stoepen worden breed en er komen meer veilige oversteekpunten voor voetgangers. Voor de auto’s zijn er straks minder rijbanen. Kruispunten maken plaats voor rotondes. De maximumsnelheid blijft 50 km/uur. Auto’s kunnen ook langs de Amerikaweg gaan.

Haarlem kleurt groener
De omgeving van de Europaweg is straks een stuk groener en kan beter tegen langdurige droogte of extreme buien. Er komt rond de weg meer dan 13-duizend m2 groen bij, en we planten 451 extra bomen. De verwachting is dat in 2025 we te starten met de eerste werkzaamheden.

Plannen bekijken
Men kan de plannen voor de Europaweg bekijken via de pagina Stadsstraat Europaweg | Gemeente Haarlem. Vanaf 21 september tot 2 november 2023 loopt de inspraakperiode. In die periode kan men  een reactie geven op de plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen