Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen bij station Spaarnwoude

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Bij station Spaarnwoude komt een tijdelijke opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. We gaan hier ongeveer 60 woonunits neerzetten op een stuk grond naast het parkeerterrein. Het is de bedoeling dat ze 3 jaar blijven staan.

(bron en foto: Gemeente Haarlem)

Het verloop van de oorlog in Oekraïne is grillig en onvoorspelbaar. Het kan nog jaren duren voor de situatie zo stabiel is dat vluchtelingen terug naar huis kunnen. De units zijn bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen die op dit moment al ergens anders in Haarlem worden opgevangen. Opvang in woonunits geeft hun meer zelfstandigheid en privacy.

Zelfstandige woonruimtes
Hoeveel woonplekken er precies komen, is afhankelijk van het type woonunit dat we kiezen. En van de inrichting van het terrein en de aanleg van voorzieningen als stroom en water. We gaan nu uit van 60 zelfstandige units verdeeld over twee bouwlagen.

Iedere woonunit heeft een eigen badkamer en keuken en minimaal 1 slaapkamer. Er komt een gezamenlijke ruimte voor wasmachines en wasdrogers. De locatie krijgt waarschijnlijk ook een vaste beheerder en een receptie. Ook zullen er vanaf de start begeleiders en beveiligers aanwezig zijn.

De tijdelijke woonunits komen schuin tegenover de tijdelijke doorstroomlocatie voor statushouders te staan. Hoewel beide tijdelijke locaties aan de Laan van Decima liggen, gaat het om verschillende groepen met andere rechten en plichten.

Minimaal 3 jaar
De units komen er waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2023. We weten nog niet precies wanneer. De eerste werkzaamheden worden in september zichtbaar. Dan begint de aanleg van de voorzieningen. Het is de bedoeling dat de woonunits 3 jaar blijven staan. Deze periode kan verlengd worden.

Kijk voor meer informatie over de opvang van vluchtelingen in Haarlem ook op de pagina Opvang vluchtelingen | Gemeente Haarlem

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen