150 nieuwe woningen in Haarlem speciaal voor jongeren

Foto: Charles Duijff

HAARLEM –Op de hoek van de Schoterbrug en de Spaarndamseweg ikn Haarlem komen 150 appartementen speciaal voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar oud. Ongeveer 125 van deze appartementen zijn beschikbaar voor jongeren met een laag inkomen. Op 28 september 2023 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan goedgekeurd.

Het gebouw met de grote muurschildering is u misschien al eens opgevallen. Het was ooit een transformatorstation, maar deze wordt al jarenlang niet meer gebruikt. Dankzij het project ‘1828’ verandert de locatie nu in een fijne groene woonomgeving en een plek om elkaar te ontmoeten. Er komt namelijk ook horeca die overdag geopend is.

In de appartementen gaan (werkende) jongeren tussen 18 en 28 jaar wonen, die vanuit een studentenwoning of het ouderlijk huis doorstromen en klaar zijn voor een volgende stap. In het gebouw komen gedeelde ruimtes en voorzieningen voor de bewoners. (hieronder het uitzicht op het Spaarne in zuidelijke richting vanaf deze lokatie)Het gebouw wordt op een milieuvriendelijke manier gebouwd. Er komen zonnepanelen op het dak en groene daken die regenwater vasthouden en het gebouw isoleren. Ook komen er nestmogelijkheden voor vogels, vleermuizen en insecten.

Plek tussen de bomen
Een belangrijk onderdeel van het plan is om de omgeving groener te maken. Een groene inrichting van de kade, het planten van extra bomen en werken aan een aantrekkelijke openbare ruimte rondom het gebouw, zullen de kwaliteit van de omgeving versterken. We maken een speciaal inrichtingsplan om deze plannen waar te kunnen maken.

Fietsen en deelauto’s
Er komen in totaal 176 plekken om fietsen te parkeren in het nieuwe gebouw. Daarnaast zijn er 5 deelauto’s beschikbaar. De toekomstige bewoners kunnen geen parkeervergunning krijgen voor een eigen auto.

Wethouder Floor Roduner is enthousiast over het project ‘1828’: “Dit voegt echt iets toe aan de stad. Jongerenhuisvesting is in deze gemeente hard nodig. We streven ernaar nog ongeveer 650 woningen te bouwen in de Spaarndamseweg-zone.”Meer weten
Meer informatie over 1828 leest u op Woningbouw voor jongeren aan Spaarndamseweg 13. (Hieronder diverse lokatie-foto’s)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen