112

Burgemeester Wienen sluit drugspand aan Laan van Berlijn

Foto: Gemeente Haarlem

Burgemeester Jos Wienen heeft op grond van de Opiumwet een drugspand aan de Laan van Berlijn in Haarlem gesloten. In de woning bevond zich een hennepkwekerij. De hennepplanten en de bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Bron gemeente:

In de woning werd ook illegaal stroom afgetapt. De hennepkwekerij kon worden opgerold naar aanleiding van meerdere anonieme tips bij Meld Misdaad Anoniem.
Het is niet de eerste keer dit jaar dat er een drugspand wordt gesloten naar aanleiding van een anonieme tip. In 2022 werden er 7 drugspanden gesloten. Dit jaar staat de teller op 3. Burgemeester Wienen: “Een drugspand midden in een woonwijk is onacceptabel. De gemeente treedt, naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie, krachtig op tegen georganiseerde misdaad en ondermijning”.

Als een drugspand wordt gesloten betekent dit dat de huurders geen toegang meer hebben tot de woning. De sloten van de woning worden vervangen. In sommige gevallen wordt het huurcontract door de verhuurder ontbonden. Achter het raam komt een poster waarop staat ‘drugspand gesloten’. Aan de buitenkant van het pand wordt een bord geplaatst voor omwonenden met informatie over hoe je vermoedens van een drugspand of drugshandel kunt melden.

Ondermijning

Criminelen gebruiken vaak winkels, cafés, woningen of auto’s voor witwassen, drugshandel, illegale prostitutie, wietplantages of het opslaan van wapens. Dat heet ondermijning. Ondermijning zorgt voor meer criminaliteit en minder veiligheid in de stad. Zo kan een buurt makkelijk verloederen als er een drugspand in de straat is. Drugspanden kunnen zorgen voor overlast, stank lekkage en vervuiling. En als u naast een drugslab of wietplantage woont, is er serieus brand-, explosie- of verstikkingsgevaar!

Wat kunt u als bewoner doen?

Als u in uw buurt signalen ziet van ondermijning, bel dan de politie op 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000. In noodsituaties moet u altijd 112 bellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen