Koepelkathedraal Nieuwe Sint Bavo bestaat 125 jaar; expositie vol mooie verhalen

Foto: Ton van Steijn

HAARLEM – De Koepelkathedraal Nieuwe Sint Bavo staat in de top 5 van belangrijkste kerken ter wereld. Deze maand bestaat ie 125 jaar bestaat? Aan de bouw van de kathedraal hebben veel Haarlemse bouwvakkers letterlijk een steentje bijgedragen. En er werd door een groot aantal Haarlemmers flink gespaard voor de bouw van de twee torens op de kathedraal.

(bron: Gemeente Haarlem / foto’s: Ton van Steijn)

Er is wel eens verwarring als het over ‘de Bavokerk’ in Haarlem gaat. Want veel mensen denken dan in eerste instantie aan de oude Bavo op de Grote Markt. Maar er is nog een Sint Bavokerk: De Koepelkathedraal Nieuwe Sint Bavo. De kathedraal aan de Leidsevaart staat met de Sagrada Familia, de Sacré-Coeur, de Westminster Cathedral en de Basiliek van Koekelberg in de top vijf van belangrijkste kerken in de wereld!Sparen voor de mannen -en vrouwentoren
Om de bouw van de torens op de Koepelkathedraal te kunnen betalen werden spaarpotten ontworpen  in de vorm van de te bouwen torens. En daar werd een wedstrijdelement tussen mannen en vrouwen aan gekoppeld: wie het meeste geld inzamelde, kreeg de mooiste toren. De Noord-toren werd voor de vrouwen en de Zuid-toren voor de mannen. Uiteindelijk zamelden de vrouwen het meeste geld in, waardoor ‘hun’ toren mooier is dan de mannentoren. In de vrouwentoren zitten de drie zwaarste klokken en het uurwerk.

Tentoonstelling
Veel Haarlemmers zijn betrokken geweest bij de bouw van de Koepelkathedraal en hebben bovendien mee gespaard voor de torens. Daarom is voor het 125-jarig bestaan van de kerk een oproep gedaan om zoveel mogelijk herinneringen in de vorm van foto’s, kunstwerken en persoonlijke verhalen te delen. Al deze herinneringen zijn nu verzameld in een speciale tentoonstelling onder de noemer ‘De Koepelkathedraal is van ons allemaal’. Afgelopen zaterdag, 21 oktober, werd de tentoonstelling geopend. Men kan tot eind december de tentoonstelling bekijken.

Fotograaf Ton van Steijn was bij de opening aanwezig en maakte bijgaande foto’s. (klik HIER voor de complete fotoserie op de Facebookpagina van Ton van Steijn)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen