Haarlem wil maatregelen tegen overlast fatbikes in verkeer

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – Fatbikes en andere elektrische fietsen zijn steeds populairder, ook in Haarlem. Maar opgevoerde fatbikes zorgen ook voor overlast en gevaar in het verkeer. Haarlem en andere gemeenten maken zich zorgen over de verkeersveiligheid en vragen de minister om maatregelen.

(bron: Gemeente Haarlem)

Elektrische fietsen hebben veel voordelen. Ze maken het makkelijker om de fiets te pakken in plaats van de auto. Maar er zijn ook nadelen. Vooral als het gaat om opgevoerde e-bikes. Of dat nou fatbikes zijn of bakfietsen. Deze fietsen zijn qua snelheid en vermogen te vergelijken met brommers. Maar de bestuurders rijden zonder rijbewijs, helm of verzekering over het fietspad. Het zijn soms nog jonge kinderen. En door het grote snelheidsverschil met gewone fietsen, zorgen ze voor gevaarlijke situaties.

Niet verzekerd bij ongeval
Het gebruik van opgevoerde e-bikes op de openbare weg is verboden. Maar het opvoeren zelf niet. Opvoersets en opvoerapps worden massaal verkocht. De opgevoerde e-bikes zorgen voor chaotische situaties in het verkeer. Wie op zo’n opgevoerde fiets rondrijdt, is niet verzekerd bij een ongeval. Dat brengt grote (aansprakelijkheids)risico’s met zich mee voor de (ouders) van de bestuurders.

Daarom vraagt Haarlem samen met 43 andere gemeenten de minister om maatregelen. Bijvoorbeeld een verbod op de verkoop van opvoersetjes. En het instellen van een minimumleeftijd voor het gebruik van e-bikes, waaronder fatbikes.

Lees HIER de hele brief aan de minister.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen