Meepraten over het Stationsplein Haarlem

Foto: Charles Duijff

In Haarlem wordt volop gebouwd. Het Stationsplein is aan vervanging toe.

Bron gemeente:

In het voorjaar van 2024 gaat de gemeente met Haarlemmers in gesprek om het gebied rond het station en de fietsroutes naar het station te verbeteren en veiliger te maken.
Het Stationsplein is een ontmoetingsplek. In 2021 heeft de gemeenteraad een plan gemaakt voor dit gebied. Samen met het Rijk en bedrijven wil de gemeente investeren in een nieuwe inrichting van het stationsgebied, nieuwe fietsenstallingen bouwen en het Beresteyn-complex vernieuwen.

De gemeente wil dat het Stationsplein een veilig busstation is, maar ook een aantrekkelijk stadsplein met voldoende ruimte voor de fiets. Er komen minimaal 5.000 nieuwe plekken om fietsen te parkeren. Dat betekent dat belangrijke keuzes moeten worden gemaakt over waar het busstation komt, waar we extra fietsenstallingen plaatsen en hoe het verkeer daar gaat bewegen.

De Zuidkant

Eerst wil de gemeente in gesprek met Haarlemmers en reizigers over 2 mogelijkheden om de fietsroutes aan de zuidkant van het station te verbeteren. 1 mogelijkheid geeft extra ruimte aan fietsers op de Jansweg, terwijl de andere mogelijkheid meer ruimte biedt voor zowel fietsers als voetgangers op de Kruisweg (een deel van langzaamverkeersroute de Rode Loper). De gemeente is nog bezig met onderzoek naar de verkeersstromen, waar de beste plek is voor extra fietsenstallingen en hoe het nieuwe busstation eruit moet komen te zien.

Meedenken

De gemeente Haarlem wil graag met bewoners, reizigers en andere groepen gebruikers praten over deze plannen. Samen de beste oplossingen vinden en daarbij uw kennis en ervaring meenemen. Ook wordt ruimte gegeven aan zorgen en wensen. In het eerste kwartaal van 2024 nodigt de gemeente daarom Haarlemmers en reizigers uit om hun mening te geven over de plannen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen