Hogere dijk en nieuw asfalt voor de Zuid Schalkwijkerweg

Foto: Charles Duijff

HAARLEM – De Gemeente Haarlem gaat de Zuid Schalkwijkerweg verbeteren en de onderliggende dijk versterken. Dat is nodig omdat het wegdek scheuren vertoont en de dijk niet meer hoog genoeg is. De werkzaamheden zijn al begonnen.

(bron: Gemeente Haarlem)

De meeste Haarlemmers kennen de Zuid Schalkwijkerweg als een mooie plek om te fietsen of hard te lopen. Of ze dromen van een huis daar. Frits Schreuders woont al meer dan 35 jaar in het gebied. Hij heeft een varend woonschip dat langs het jaagpad ligt. In de afgelopen jaren is er veel veranderd, zegt hij. “Vroeger waren er 6 boeren hier in de polder, nu nog maar 2. De weg was veel rustiger. Aan de zuidkant was jarenlang grondboorbedrijf Tjaden gevestigd. Daar reed nog wel eens een vrachtwagen met zwaar materieel naartoe. En er kwam af en toe een boer met een kar voorbij, maar verder niets. Inmiddels is het een stuk drukker geworden, vooral in het weekend met fietsers en wandelaars. En natuurlijk met verkeer van bewoners van het nieuwe wijkje Haarlem-Buiten, dat is gebouwd op het voormalige Tjadenterrein. Gelukkig rijden de meeste mensen uit de nieuwe wijk rustig. En anders spreek ik ze erop aan. Als je landelijk wilt wonen, moet je ook landelijk meedoen.”

Onderhoud hard nodig
Inmiddels is de weg best wel kapotgereden. “Er ligt betonvlechtwerk onder het asfalt. Dat houdt de dijk netjes bij elkaar. Maar in de loop van de tijd zijn er leidingen vervangen en moest de weg open en weer dicht. Dat verzwakt de dijk. Ook is het wegdek op veel plaatsen kapot. En het is fijn dat de hellingen aan de zijkant van de dijk straks minder steil zijn. Als je nu van je fiets valt, lig je meteen in de sloot. Eigenlijk was het onderhoud al veel eerder nodig, maar vanwege de komst van de nieuwe wijk is gewacht. Zwaar bouwverkeer zou de boel meteen weer kunnen beschadigen.”

De oorspronkelijke plannen voor de veranderingen aan de weg vielen niet goed bij bewoners langs de Zuid Schalkwijkerweg. “In eerste instantie zouden bochten worden rechtgetrokken en delen van de weg verlegd worden. De sloten zouden niet meer naast de weg liggen maar een heel stuk verder. Daar was kritiek op vanwege het landelijk karakter van de weg dat verloren zou gaan. Uiteindelijk kwam er een oplossing waarin de meeste partijen zich konden vinden. Ook zijn de werkzaamheden verplaatst tot na het broedseizoen, zodat vogels er minder last van hebben. ”

Karakteristiek landelijk weggetje
Bewoners houden wel het groen scherp in de gaten. “Vooral de bomen. Het is een karakteristiek landelijk weggetje met hoge steile slootkanten. In die slootkanten staan overal bomen. Nu liggen er onder de weg leidingen, maar die komen straks naast de weg te liggen. Dat betekent dat tientallen bomen moeten worden vervangen. Er komen nieuwe boompjes voor in de plaats, maar de sfeer van het landelijke weggetje wordt toch aangetast.” Schreuders is blij met het onderhoud maar verwacht wel wat overlast. “Natuurlijk, dat is onontkoombaar. De weg gaat een jaar lang in gedeeltes dicht. Als ze net voor je huis bezig zijn, heb je daar wel last van. Maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Om de huizen langs de Zuid-Schalkwijkerweg ook tijdens de werkzaamheden bereikbaar te houden, is een tijdelijke brug aangelegd over de ringvaart, van de Hommeldijk naar de Cruquiusdijk, naast de bestaande fietsbrug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen