Definitief ontwerp stadsstraat Europaweg goedgekeurd

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De nieuwe Europaweg is een stap dichterbij. Het definitief ontwerp is goedgekeurd door het college.

De Europaweg in Schalkwijk gaat veranderen. Wat nu nog een drukke en versteende weg is, wordt straks een groene stadsstraat met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en de bus. Er komen veel planten en bomen bij.

Meer ruimte voor voetgangers en fietsers
Fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte, met brede voet- en fietspaden aan beide kanten van de weg en meer plekken om over te steken. De kruispunten bij de Belgiëlaan en de Boerhaavelaan worden rotondes zodat fietsers makkelijker kunnen doorrijden.

Belangrijke openbaar vervoer route (HOV)
De Europaweg is een belangrijke route voor busverkeer van en naar Haarlem. Dat blijft ook de komende jaren zo met de vrije busbaan. Die blijft behouden, net als de halte in de buurt van het ziekenhuis.

Meer planten en bomen
Op de nieuwe Europaweg komt fors meer groen. We gaan ruim 10.000 m2 aan verharding vervangen door groen. Dat is de grootte van ruim 2 voetbalvelden. Er komt een mix van vaste planten, bloemrijk gras, struikgewas en haag. We proberen zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden en we planten ook extra bomen. In totaal komen er bijna 450 bomen bij. Met het vervangen van verharding door groen komt er ook meer ruimte voor het bergen van regenwater, bijvoorbeeld door middel van wadi’s. Dat zijn verlaagde stukken grond waar het regenwater zich kan verzamelen en verder de grond in kan trekken.

Schalkwijk verandert
De komende jaren verandert er veel in Schalkwijk. Zo worden kantoren verbouwd tot woningen in Schalkwijk Midden, bij de Schipholpoort en bij de Schipholweg. Ook komt er een nieuw OV knooppunt op de Schipholweg. De aanpassingen aan de Europaweg zijn onderdeel van deze veranderingen. In januari beslist de gemeenteraad of het definitief ontwerp wordt vastgesteld. De werkzaamheden starten dan begin 2025.

Meer over de herinrichting van de Europaweg vindt u op onze pagina Stadsstraat Europaweg.

https://haarlem.nl/stadsstraat-europaweg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen