Haarlemse sportvelden en kleedkamers worden beter voor het milieu

Foto: Gemeente Haarlem

HAARLEM – De komende jaren gaat de gemeente Haarlem meerdere sportvelden en kleedkamers milieuvriendelijker en duurzamer maken. Bijvoorbeeld met ledverlichting en door kunstgrasvelden met rubberkorrels te vervangen. En op innovatieve manieren, zoals door water onder een veld op te slaan en het daar in de zomer mee te koelen.

De gemeente wil in Haarlem plekken hebben waar mensen fijn en veilig kunnen sporten. Velden en kleedkamers gaan we verduurzamen. Sportvelden die niet meer voldoen aan de eisen, vervangen we. Zo blijven ze veilig en geschikt voor het spelen van wedstrijden. Kleedkamers worden gerenoveerd en meteen ook duurzamer gemaakt. Ook wordt gekeken of de velden voldoende bestand zijn tegen hitte, droogte, hevige regen en hoe ze invloed hebben op het milieu.

Warmte en kou onder het rugbyveld
Bij RFC Haarlem komt onder het rugbyveld een warmte-koudeopslag. Dit betekent dat je diep in de grond warm en koud water opslaat. In de zomer gebruik je het koude water om te koelen, in de winter kun je de kleedkamers, het clubhuis en het tapwater juist via dit systeem verwarmen.

Olijfpitten
Bij DSS en SV Geel-Wit ’20 worden kunstgras voetbalvelden vervangen. Daarbij gaat men in plaats van rubberkorrels bijvoorbeeld kurk of olijfpitten gebruiken. Dat is veel duurzamer.

Ook wil men bij Geel-Wit speciale kisten van hergebruikt plastic onder het veld plaatsen om water op te vangen. Zo kan tijdens zware regenval het water tijdelijk worden opgeslagen en in warmere tijden het sportveld en de omgeving worden gekoeld doordat het water verdampt.

Vaker sporten
Eva de Raadt, wethouder Sport: “Ik ben blij dat er weer geld is om de sportvelden te vervangen en te verduurzamen. Met innovatieve oplossingen, zoals het opvangen van regenwater onder veld, hebben sporters minder last van hitte of regenval. Er kan dus vaker gesport worden!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen