HAARLEM - De herinrichting van de Professor Eijkmanlaan is in volle gang. De weg was daar slecht en moest worden vernieuwd. Bijzonder is dat het nieuwe asfalt een stuk duurzamer is dan het oude. Automobilisten merken er niets van, maar het nieuwe asfalt op de Professor Eijkmanlaan is straks volledig circulair. Dit betekent dat er geen nieuwe grondstoffen voor zijn gebruikt.
(bron: Gemeente Haarlem)
Erik Kok is duurzaamheidsexpert bij bouwbedrijf Dura Vermeer: “Asfalt heeft 3 hoofdbestanddelen: steenslag, zand en als bindmiddel bitumen. Het steenslag en zand kunnen we uit oud asfalt hergebruiken. Het bitumen komt van dakleer van slooppanden. Vroeger gingen die naar de afvalcentrale, maar nu krijgt het oude dak een 2e leven als weg.”
Circulair asfalt heeft dezelfde kwaliteit als ‘gewoon’ asfalt, zegt Kok. “Asfalt bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag krijgt door het verkeer en de weersinvloeden het meest te verduren, die moet na 10 tot 20 jaar worden vervangen. De lagen daaronder gaan wel 30 tot 60 jaar mee. Dat is bij circulair asfalt niet anders."
Oud asfalt blijft bruikbaar
"Het mooie is, dat als over tientallen jaren dit asfalt moet worden vervangen, het circulaire proces opnieuw begint. Het oude asfalt wordt afgeschraapt en afgevoerd naar de asfaltcentrale. Daar wordt gebruikt bitumen toegevoegd, en zo ontstaat weer nieuw circulair asfalt.”
De werkzaamheden op de Professor Eijkmanlaan bestaan in totaal uit 5 fases en duren tot het eind van het jaar.