Gemeente Haarlem gaat voor nieuwe en groenere inrichting Wilhelminastraat

jun 21 , 14:00 Gemeente
image00002
HAARLEM – De gemeente Haarlem gaat de Wilhelminastraat, Raamvest, de Raaksbruggen en enkele omliggende straten opnieuw inrichten en groener maken. Het college van B en W heeft de startnotitie daarvoor vastgesteld.
De Wilhelminastraat en de straten daar omheen hebben dringend onderhoud nodig. Het wegdek, de verkeerslichten en de riolering moeten worden vernieuwd. En ook de bruggen moeten worden onderhouden.
Meer bomen en groen
Nu de straat en de omgeving onderhoud nodig hebben, wilt de gemeente het gebied ook groener en veiliger maken. De huidige inrichting past niet meer bij wat men tegenwoordig wilt voor de stad. Haarlems zegt te gaan voor een gezonde en veilige stad met een prettige openbare ruimte, waar kinderen op de stoep kunnen spelen en alles goed bereikbaar is, ook voor ouderen en mindervaliden.
“We willen het gebied ook klaarmaken voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en veel regen. Dat doen we door een deel van het asfalt en de stenen te verwijderen en nieuwe bomen en ander groen toe te voegen. Er vervallen daardoor parkeerplaatsen. Dat vangen we gedeeltelijk op door extra parkeerplaatsen te reserveren in parkeergarage Houtplein”, aldus de gemeente Haarlem.
Doorgaand autoverkeer om het centrum heen
Het is de bedoeling om met de nieuwe inrichting het doorgaand autoverkeer om het centrum heen leiden, langs de N205 en de N208. Daarbij zegt de gemeente ervoor te zorgen dat het openbaar vervoer goed kan blijven rijden. Er komt ook meer ruimte voor fietsers en voetgangers.
De buurt is eerder al geïnformeerd over het project. Op verschillende momenten zijn ervaringen en wensen door de gemeente opgehaald, bijvoorbeeld over verkeersveiligheid, parkeren, busverkeer, openbare verlichting, ruimte voor voetgangers en fietsers en meer aandacht voor het groen. Dit heeft geholpen bij het maken van het schetsontwerp voor de herinrichting van het gebied. Dit schetsontwerp wordt in het najaar uitgewerkt.
Meer over de herinrichting van de omgeving van de Wilhelminastraat is te vinden op de pagina Herinrichting Wilhelminastraat en omgeving | Gemeente Haarlem .